Spørsmål om vitamintilskudd hos gravid

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid, 6+3. Jeg har lavt stoffskifte, og tar 100 mg Levaxin daglig. Det skal sjekkes jevnlig gjennom graviditeten. Jeg tar også Nycoplus Gravid. En venn sa at det må jeg ikke ta når jeg har lavt stoffskifte, for det inneholder Biotin som kan forstyrre stoffskifteprøven og gi falskt forhøyet resultat. Fant denne artikkelent: https://www.siv.no/helsefaglig/samhandling/problemer-med-thyroideafunksjonsprover Dette gjør meg bekymret. Jeg mistet i forrige svangerskap, 17 uker på vei (MA). Stoffskiftet var lavt etterpå, og jeg frykter det kan være grunnen til at jeg mistet. Jeg er veldig stresset denne gangen, og vil ikke gjøre noe som kan tukle med stoffskifteprøvene. Spm. 1: Kan dette stemme? Jeg fant et annet vitamintilskudd på apoteket uten Biotin: https://www.apotek1.no/produkter/vitamineral-tabletter-100stk-863803p. Problemet er at denne inneholder bare 200 mg folat. Da må jeg ta folattilskudd i tillegg. Men da vil jeg få i meg 400 mg + 200 mg folat daglig. Spm. 2: Er det for mye? Spm. 3: Er det andre medikamenter som kan forstyrre en stoffskifteprøve? Jeg er veldig opptatt av å ikke risikere noe der. Spm. 4: Kan man ta Levaxin, Folat, Multivitamin og tran samtidig om morgenen uten at det ene "blokkerer" opptaket av det andre, om du skjønner? Spm. 5: Om jeg bytter ut multivitamin med bare folat og jod: Anbelfalt jod-mengde for gravide er 175 mcg. Tilskuddet inneholder 225 mcg. Kombinert med vanlig mat, blir det for mye? Spm. 6: Det ble påvist GBS streptokokker i urinen min etter aborten. Kan det ha vært grunnen til at jeg mistet? Er det noe jeg bør være oppmerksom på i denne graviditeten? Jeg er veldig redd for at det samme skal skje igjen, spesielt siden jeg ikke fikk svar på hva som var grunnen til at jeg mistet. Hadde det vært før uke 12 hadde det vært naturlige årsaker, men i uke 17 tenker jeg det må være noe annet. Barnet ble også obdusert, uten at de fant tegn til noe galt. Jeg hadde heller ingen infeksjoner. Hilsen bekymret gravid

Kvinne 34
Svar

Hei.


Når det gjelder ditt spørsmål om Biotin kan påvirke blodprøvekontrollene for din stoffskiftesykdom, så er svaret nei, når det gjelder de lave dosene med biotin som er i den vitamintabletten du nevner. Det kan du lese mer om her:


https://relis.no/sporsmal_og_svar/5-4229?source=relisdb


I artikkelen du viser til, står det forøvrig også at det vil være doseavhengig, altså det samme som det vises til i artikkelen jeg linker til ovenfor. Det ene tilfellet man har sett hvor biotin påvirket denne prøven, var i svært mye høyere doser med biotin enn det er i vitaminpreparatet du nevner.


Folatdosene du nevner, er uproblematisk.

Andre ting som kan forstyrre en prøvetaking for stoffskifte: Ja, Levaxintablettene skal ikke taes sammen med kalkholdige produkter, altså melk, ost, kosttilskudd m.v. Ta stoffskiftetablettene en times tid før frokost, om du kan det. Eller om kvelden, bare ikke sammen med meieriprodukter.

Hvis multivitamintabletten du tar inneholder kalk, skal du ikke ta den sammen med Levaxin.


"Om jeg bytter ut multivitamin med bare folat og jod: Anbelfalt jod-mengde for gravide er 175 mcg. Tilskuddet inneholder 225 mcg. Kombinert med vanlig mat, blir det for mye? " 

Nei, det går greit.


"Det ble påvist GBS streptokokker i urinen min etter aborten. Kan det ha vært grunnen til at jeg mistet? Er det noe jeg bør være oppmerksom på i denne graviditeten? "

GBS betyr Gruppe B Streptokokker. Cirka en tredel av friske kvinner er bærere av denne i vagina eller rektum. Jeg skal ikke uttale meg om årsaker til at du mistet barnet ved sist svangerskap, men jeg synes at du skal sjekkes for dette nå, og så bør din fastlege og/eller gynekolog få uttale seg om dette kan ha hatt noe med din ufrivillige abort å gjøre. 


Forøvrig skal Levaxindosen økes med 1/3 (33%) når svangerskap blir konstatert. Har du fått gjort det? Hvis ikke, er det viktig. 


Håper det var greie og nyttige svar. Ha et fint svangerskap videre!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-