Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter under svangerskapet

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 28 og har flere ganger de siste ca. 2mnd fått smerter øverst i magen som har vart i opptil 12 timer om gangen. Samtidig med disse smertene får jeg også smerter nederst i ryggen og i skuldre. Får vondt når jeg trekker pusten og greier ikke å ligge i sengen. Har også kastet opp når smertene har vært som sterkest. Er dette luftsmerter? Og hva kan jeg gjøre for å unngå disse smertene? Det gjør så vondt at jeg går og er redd for at det skal dukke opp hele tiden og det er jo ikke noe koselig når man er gravid.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei !

Når en kvinner er gravid skjer det en rekke forandringer med kroppen, noe du selvfølgelig har merket. Disse forandringene skyldes både endringer i hormonbalansen og endringer forårsaket av at det blir mindre plass i magen ettersom fosteret vokser.

To veldig vanlige svangerskapsplager er halsbrann og forstoppelse. Halsbrannen er forårsaket av at fosteret klemmer på magesekken og dermed øker trykket i denne, dette igjen kan få magesyren til å bli presset opp i spiserøret. Magesyren vår er en ganske sterk syre, faktisk er det samme syren som i vanlig bruk kalles for saltsyre, og når denne kommer opp i spiserøret så kan det svi svært mye. Man kan også få sårdannellse i nedre del av spiserøret og i slike tilfeller vil smertene være enda sterkere. Smertene blir ofte verre når det er lenge siden du har spist eller når man ligger flatt.
Smertene vil her vare helt til syren bli nøytralisert, enten ved at kroppen selv nøytraliserer den eller ved at man tar syrenøytraliserende stoffer.
Slike medisiner fås kjøpt reseptfritt på apoteket men du må huske på å opplyse om at du er gravid.

En annen mulig årsak er altså forstoppelse. Dette er forårsaket av hormonelle forandringer som senker aktiviteten til tarmene slik at disse jobber saktere en normalt. Man kan også få økt gassdannelse. Gode råd er å spise rikelig med fiberrik kost, spesielt kli, friske grønnsaker og frukt. Svisker og yougurt er også bra. Hvis forstoppelsen vedvarer bør du snakke med legen eller jordmor. Du bør ikke ta avføringsmidler uten først å ha blitt undersøkt av en lege.

Den raske vektøkningen som man får ved graviditet kan også ofte forårsake smerter fra muskel- og skjelettsystemet, ofte da i rygg. hofter, og bekken. Dette kommer av at kroppen får en helt annen vekt å forholde seg til relativt raskt og man vill da ofte bruke muskler og bein litt forskjellig fra det man er vant til.

Det er mest sannsynlig at det er en eller flere av disse årsakene som er forklaringen på plagene dine, men jeg ville uansett drøftet det med legen eller jordmoren neste gang du er på kontroll. Og hvis det er slik at du ofte får så sterke smerter at du kaster opp ville jeg for sikkerhets skyld bedt om en legetime ganske raskt.

Håper dette har vært til hjelp og lykke til med det videre svangerskapet og tiden etter fødselen !