Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter oh hemoroider etter fødsel

Spørsmål

Hei. Jeg har akkurat født mitt første barn (11 dager siden). Jeg hadde en ganske langvarig fødsel og har i ettertid slitt mye med smerter i underliv/rumpa. Jeg ble sydd med noen sting på innsiden på begge sidene, men ellers så alt veldig fint ut sa jordmora. I starten var jeg så mørbanka og hoven at jeg ikke klarte å sitte/gå. Nå har all hevelse gått bort og underlivet ser ganske normalt ut (har ikke turt å sett på stingene). Dusjer/spyler underlivet hver dag, samt når jeg tisser. Smertene derimot, de har ikke blitt så mye bedre. Nå har det snart gått 2 uker og jeg er helt avhengig av smertestillende for å kunne fungere i hverdagen. Hvor lenge kan jeg egentlig ta smertestillende? Jeg fikk beskjed om å ta 1000g paracet og 500mg ibux 4 ganger i døgnet. Når kan jeg forvente at smertene begynner å avta? Er det normalt at det skal gjøre så vondt i i mange uker etterpå? Jeg har vært ute på noen korte trilleturer. Jeg tenkte det kunne være bra for blodsirkulasjonen osv, men har egentlig endt opp med å få enda sterkere smerter etterpå. Jeg har i tillegg fått ganske kraftige hemoroider pga en lang trykkefase. Jordmor sa jeg kunne bruke salve (sheriproct) å dempe ubehaget, men det har ikke fungert. Er alcos anal et bedre preparat for behandling av dette? Kan disse forsvinne av seg selv eller kreves det ekstra behandling? Hva om de aldri forsvinner? Kan de bli verre av fysisk aktivitet, f.eks ved korte trilleturer? Er det noe jeg bør unngå nå? Det er svært krevende å skulle være en fungerende mamma oppi alt dette med alle disse smertene. Håper du har noen gode svar eller tips til meg.

Kvinne 30
Svar

  

Det er ikke vanlig med smerter relatert til fødselen så lenge etterpå. Det er vanskelig å finne årsak til smerter uten å undersøke deg. Du hadde mye hevelse etterpå, men den er gått tilbake og det ser normalt ut. Du forklarer at du er sydd på ‘innsiden’, det oppfatter jeg som inne i skjeden. En sjelden gang kan det danne seg en blodansamling (hematom) inne i skjeden som kan gi smerter. En underlivsundersøkelse, evt med ultralyd kan avsløre om det kan være tilfelle. Smerter i underlivet kan også være ‘bekkenløsning’ som i noen tilfeller kan oppstå etter en hard fødsel. Smertene kan for til ved bekkenbenet (symfysen) og bak til over korsryggen. Slike smerter forverres ved bevegelse, og det har du erfart.

Så har du fått hemoroider, og det er ikke uvanlig etter graviditet/fødsel. De går i de fleste tilfeller tilbake, etter hvert. 

Så til dine spørsmål:

· Hvor lenge kan jeg egentlig ta smertestillende? Jeg fikk beskjed om å ta 1000g paracet og 500mg ibux 4 ganger i døgnet. Svar: det var høy dosering. Vanlig dose av Paracet er 500-1000 mg x 3 (maks 3000 mg per døgn). For Ibux er vanlig dose 200-400 mg x3 , men kan være høyere. Det er ikke fare for barnet ved amming.

· Når kan jeg forvente at smertene begynner å avta? Svar: så lenge vi ikke vet hva som er årsaken, er det vanskelig å si hvor lenge smertene kan vare.

· Er det normalt at det skal gjøre så vondt i i mange uker etterpå? Svar: Nei, det er ikke vanlig

· Er alcos anal et bedre preparat for behandling av dette? Svar: salve er kun for å lindre ved irritasjon. Det får ikke hemoroidene til å forsvinne. Alcos Anal har en litt annen virkning enn Scheriproct, man kan ikke sammenligne de to preparatene. Det ser ut som det er leveringsproblemer med Alcos anal.

· Kan disse forsvinne av seg selv eller kreves det ekstra behandling? Svar: ja, de kan gå bort av seg selv

· Hva om de aldri forsvinner? Svar: Så er det mulig å fjerne dem kirurgisk (se linken nedenfor). 

· Kan de bli verre av fysisk aktivitet, f.eks ved korte trilleturer? Svar: det er ikke grunn til å holde seg i ro fordi man har hemoroider.

· Er det noe jeg bør unngå nå? Svar: det er viktig å ikke å bli forstoppet

Du kan lese med om hemoroider her:

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/artikkel/hemoroider/68995827

Jeg synes absolutt du skal ta en tur til fastlegen for en skikkelig vurdering og undersøkelse.

Det er leit at du skal ha disse plagene i en periode hvor du bare skulle ha det koselig med babyen, men det blir bedre.

God bedring.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-