Sikker på spontanabort?

Spørsmål

I uke 5+5 i svangerskap, startet jeg med blødning. Blødning som en vanlig menstruasjon, med friskt blod. Smertene som en vanlig menstruasjon, men med en del ryggsmerte. Jeg var hos legen 5+6, hvor legen bekreftet utfra smerte og blødning, at dette var en spontanabort. Det ble ikke foretatt noen blodprøve eller annen kontroll enn samtale. Jeg skulle bare la det gå av seg selv. Hvordan vet jeg om aborten er komplett eller ikke? Graviditetssymptonene er borte, jeg blør lite, men det har ikke kommet ut noen form for klumper. Nå er det 6 dager siden blødningen startet. Jeg skulle ikke komme tilbake til legen, med mindre jeg fikk feber etc.. Hvordan kan jeg vite at den er fullstendig, når vi kan prøve igjen, og om jeg må på utskrapning? Jeg er veldig sikker selv på at dette er en spontanabort, men det finnes jo tilfeller hvor man har en blødning men fortsatt er gravid. Hvordan kan jeg vite dette uten måling av HCG eller ultralyd? Kan jeg ta en ny graviditetstest, hvis denne viser negativt så er alt tilbake til "normalt"?

Kvinne 29
Svar

Hei! Jeg forstår at du sitter inne med mange spörsmål. Det viktigste tegnet på at dette har värt en spontanabort er at graviditetssymptomene er borte. I tillegg er blödningen slik du beskriver det, av et omfang som taler for spontanabort. En graviditetstest vil lenge väre positiv. Grunnen til det er at spor av hCG vil väre tilstede i flere dager. Det er ultralyd som er nödvendig eller kvantitativt måle hCG nivået. Ultralyd vil kunne vise om det er rester igjen i livmor, men dersom blödningen har stoppet opp taler det for at den har värt komplett og da anses ikke ultralyd som nödvendig. Dersom blödning vedvarer utover en ukes tid bör man vurderes for utskrapning. Infeksjon er en fare da livmorhalsen står åpen. Derfor fikk du beskjed om å ta kontakt ved feber eller ökende smerter. I uke 5 er fosteret såpass lite at det er ikke sikkert at du merker at det kommer ut noen klump. Slik forlöpet har värt hos deg er ikke ultralyd nödvendig dersom blödningen har stoppet opp. Da kan du väre sikker på at det har värt en spontanabort. Dere kan allerede fra neste syklus pröve å bli gravid igjen, men man må regne med et par mens sykluser för det klaffer. Grunnen er hormonelle forstyrrelser knyttet til spontanaborten