Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rygg- og bekkensmerter i 11. svangerskapsuke

Spørsmål

Jeg er i uke 11 av svangerskapet. Dette er første gang jeg er gravid. Hele svangerskapet har jeg vært sliten i korsryggen.

De siste 2 ukene har jeg hatt fryktelig vondt inne i den høyre rompeballen min. Jeg klarer ikke å gå normalt, men drar benet litt etter meg. Det kjennes ut som smerten går fra helt nederst i korsryggen og nedover inn mot midten av av høyre rompeball. Det blir verre når jeg har gått lenge. Av og til blir det også ekstra ille når jeg har sittet en stund, og så skal reise meg og gå. Da kan smerten hugge til slik at du nesten skvetter litt. Til info er jeg plaget med vond korsrygg, pga en skjevhet i hvordan overkroppen er /konstruert/ på underkroppen min. Smerten jeg har nå er imidlertid annerledes enn den jeg normalt har ved ryggsmerter.

I tillegg har jeg vondt i lysken på begge sider. Jeg trodde det kom av at jeg har sittet mye i skredderstilling en periode... men det gir seg ikke. Så det må være noe annet. Kjennes nesten ut som følelsen du får når du har gått på ski og blir fryktelig støl i lysken og til dels nedover på innsiden av lårene.

Jeg lurer på om plagene mine kan skyldes bekkenløsning? I så fall lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre for at dette ikke skal bli verre - noen former for trening kanskje? Er jo tross alt ikke mer enn i uke 11 enda...

Kvinne, 32 år

Svar

Plagene du oppgir, både dem du opplever nederst i korsryggen, i setemuskulaturen på høyre side og på begge sider i lysken, tyder på at dette kan være forårsaket av bekkenløsning, spesielt i leddforbindelsene mellom korsbenet(sacrum) nederst i ryggen og de to bekkenhalvdelene.

Dette er plager som du kan få god hjelp til hos fysioterapeut eller kiropraktor.

Om du kontakter nærmeste fysikalske institutt, vil de vite å henvise deg til aktuelt institutt dersom de selv ikke har spesiell kunnskap om hensiktsmessige tiltak.
Det kan likedan være at en helsesøster vet å henvise deg til rette vedkommende. Fastlegen din har muligens god oversikt over mulige behandlere?

De konkrete rådene vil du først kunne få etter en grundig klinisk undersøkelse.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-