Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risiko ved evt. 4.keisersnitt.

Spørsmål

Hei! Jeg er en 39år gammel kvinne med 3 barn født 2009, 2011 og 2015. Jeg har hatt friske svangerskap. De to første barna ble av ulike grunner født ved akutt keisersnitt omkring termin og følgelig ble nr 3 da forløst ved planlagt snitt. Har Kommet meg raskt og ikke hatt komplikasjoner pga keisersnittene. Ved det siste snittet ble det nevnt av livmor hadde tynn vegg i nedre del. Nå ønsker vi oss nr 4, men lurer på om dette er en for stor risiko i forhold til ruptur av livmor i svangerskapet. Vil en ved en graviditet anbefale abort pga risiko forbundet med et slikt svamgerkap eller vil en kunne følge opp på noen måte som reduserer risiko for dette?

Svar

Det er i prinsipp ingen grense for hvor mange ganger man kan ha keisersnitt, men risikoen øker med antall av tidligere keisersnitt. 

Risiko for ruptur av livmorveggen er større, og vanskeligheter ved nytt keisersnitt på grunn av arrdannelse, f.eks. risiko for skade på blæren eller blødning. Det ser ikke ut til at ultralydundersøkelse før graviditet er sikker metode til å vurdere livmorveggens stabilitet. 

Jeg foreslår at du får en samtale med legen som utførte keisersnittet i 2015, evt. en annen lege som kan vurdere risiko ut fra beskrivelsen av siste keisersnitt. Så må du tenke på at det er vanskeligere å bli gravid i din alder, det er større risiko for abort og kromosomfeil hos fosteret. Det kan du også drøfte med gynekologen. 

Vennlig hilsen Mette