Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risiko for rubella og listeria i graviditet.

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 8 etter IVF, grunnen uforklarlig infertilitet. Siden det har vert en krevende prosess for oss og nå vi er endelig blitt gravide, så kjenner jeg på litt angst i forhold til enkelte ting. Jeg er ganske sikker at jeg er ikke vaksinert mot Rubella, har forstått det slik at viruset er svært skadelig for fosteret dersom en blir smittet tidlig i svangerskapet. Er selvsagt veldig redd for det og lurer på om det er noen tiltak jeg kan gjøre for å beskytte meg mot det? Så vidt jeg har forstått så er det få tilfeller av Rubella i året. I tillegg så har jeg tenkt litt på Listeria smitten, har nemlig ikke tenkt meg helt om når jeg spiste pesto som innehold to typer ost, Pecorino Romano (saumelksost) og Grana Padano. Har klart å søke meg fram til at gravide kan spise Grana Padano da det er en hard ost, men finner ingenting om Pecorino Romano unntatt at dette er hard ost, fins både som upasteurisert og pasteurisert. Trur du at jeg trenger å bekymre meg for smitte? Jeg vet ikke om denne osten var pasteurisert eller ikke. På forhand takk for svaret!

Kvinne 28
Svar

Gratulerer med at det lyktes for dere å oppnå graviditet. Jeg forstår at du er engstelig for at noe skal gå galt under graviditeten.  Med hensyn til rubella (røde hunder), så er du sannsynligvis vaksinert. MMR vaksine (meslinger, kusma og røde hunder) ble innført i 1983 i barnevaksinasjonsprogrammet. Desuten er det rutine før IVF-behandling å teste for antistoffer mot rubella og evt. vaksinere før behandling. Så det skulle være dobbel sikring. Du kan høre med IVF-avdelingen, hvis du er usikker.  

Med hensyn til de to nevnte oster, så har jeg sjekket med Opplysningskontoret for meieriprodukter (Norge) og med det svenske Livsmedelverket. Det skal ikke være risiko ved å spise de to oster: Grana padano og Pecorino romano. Hard oste, smelteoster og feta (som har lavt pH) skulle være trygge å spise. Ost på pizza er varmet opp, så det skal også være trygt. Når du selv kjøper ost, så se på varedeklarasjonen om osten er pasteurisert.  Lykke til med graviditeten.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-