Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risiko for at svangerskapskomplikasjoner vil gjenta seg?

Spørsmål

Vi planlegger barn nr 2. I mitt forrige svangerskap gikk alt som kunne gå galt, galt. Jeg mister nattesøvnen i frykt over å få et prematurt barn igjen. Den første ultralyden i uke 12 viste at det var et tvillingsvangerskap med 1 dødt og 1 levende foster. (Lå adskilt, toeggede). Den andre ultralyden viste at det gjenlevende fosteret manglet 1 nyre. I svangerskapsuke 24 gikk vannet mitt. Legene kunne ikke forklare hvorfor vannet mitt gikk, da det ikke var noen tegn til infeksjon eller kort livmorhals. Vannavgangen førte til innleggelse på rikshospitalet. Det lå jeg frem til keisersnitt i uke 31. Fødselen startet ikke av seg selv, men babyen måtte forløses. Dette fordi det var en svikt i navlesnoren som førte til lite næring, og ei jente på 1154 gram i uke 31. Etter fødsel skulle nyrene sjekkes og de fant også en feil i skjellettet. Etter utredning på rikshospitalet etter fødsel viste det seg at babyen hadde en kromosomfeil. Hun hadde et ekstra kromosom 9 i noen av cellene sine. Vi skal på genetisk veiledning, så forhåpentligvis er ikke dette noe å bekymre seg for i neste svangerskap. Jeg takler ikke å få enda et sykt barn, og derfor er jeg redd for å føde prematurt igjen på grunn av risiko for CP. Under graviditeten var jeg i en stresset periode av livet mitt, og jeg stresset mye. Jeg brukte også sarotex frem til tidlig i svangerskapet, sluttet da jeg fant ut at jeg var gravid. I tillegg snuset jeg, og fikk derfor i meg tobakk. Dette er noe jeg skal forhindre i neste svangerskap, da det kanskje kan spille inn. Jeg har lest at kromosomfeil ofte leder til spontanaborter, og lurer derfor på om: kan kromosomfeilen være årsaken til at vannet gikk i uke 24? Og hvor stor er sannsynligheten for tidlig vannavgang i neste svangerskap? Jeg er klar over at dette er vanskelige spørsmål som ingen lege kan besvare med sikkerhet. Men jeg lurer på i hvilken grad frykten min er reell. Og om det i det hele tatt er ansvarlig å ta sjansen på barn nr 2.

Kvinne 27
Svar

  

Jeg forstår din bekymring angående å starte et nytt svangerskap etter alt du/dere har vært igjennom med din første graviditet. Jeg kjenner ikke alle detaljer om forløpet av graviditeten og hvordan det har gått med barnet.

For det første, så var det i utgangspunktet et tvillingesvangerskap hvor den ene døde. Det betegnes ‘vanishing twin syndrome’ og kan medføre at den gjenlevende tvilling blir påvirket med hemning av vekst og for tidlig fødsel. Det er minimal risiko for at det gjentar seg.

For det andre, så har barnet en sjelden kromosomfeil hvor det er et ekstra kromosom nr. 9 i en del av cellene. Tilstanden betegnes trisomi 9-mosaiksyndrom hvor det kan være forskjellige utviklingsavvik. Hos barnet deres mangler en nyre og det er avvik i skjelettutviklingen. Dette er en sjelden tilstand hvor fosteret kan være veksthemmet og fødes for tidlig med lav fødselsvekt. Det er ikke i egentlig forstand en arvelig sykdom, så det er ikke risiko for at det vil gjenta seg i et nytt svangerskap.

Svar på dine spørsmål (etter beste evne):

· Jeg brukte også sarotex frem til tidlig i svangerskapet, sluttet da jeg fant ut at jeg var gravid. SVAR: det har ikke hatt betydning for komplikasjonene i graviditeten. Legemidler kan ikke føre til kromosomfeil

· I tillegg snuset jeg, og fikk derfor i meg tobakk. Dette er noe jeg skal forhindre i neste svangerskap, da det kanskje kan spille inn. Svar: heller ikke tobakk kan forklare det som skjedde

· Jeg har lest at kromosomfeil ofte leder til spontanaborter, og lurer derfor på om: kan kromosomfeilen være årsaken til at vannet gikk i uke 24? Svar: som sagt, for tidlig fødsel kan ses ved kromosomfeilen.

· Og hvor stor er sannsynligheten for tidlig vannavgang i neste svangerskap? Svar: I og med at legene ikke har funnet forklaring på tidlig vannavgang, så kan jeg ikke gi deg svar, men det var jo to forhold som disponerte for en tidlig fødsel.

Jeg synes at dere skal be om en samtale med fødselslegene når dere har vært til genetisk utredning, så man kan planlegge undersøkelser og kontroller i neste svangerskap.

Jeg håper og tror at det vil gå bra.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-