Ridning og befruktning

Spørsmål

Jeg er igang med IVF-befruktning og skal sette inn egg denne uken. Jeg er i god form og er ivrig etter å være i aktivitet. Jeg lurer på når jeg kan begynne å trene og om det er forsvarlig å ri etter innsetting. Jeg tenker spesielt på hva som kan skje ved fall men også "risting" og støt mot underlivet. Hva er ellers anbefalingene når det gjelder riding under graviditet?

Kvinne, 33 år

Svar

Hei!

Det er nok ingen offisielle retningslinjer på dette området, og en del av de rådene som gis er nok mer basert på erfaring enn på veldokumenterte undersøkelser.

Det er vanlig at man i det første døgnet etter befruktning holder seg i ro. Anstrengende aktiviteter som jogging, ridning, svømming og liknende bør unngås inntil svangerskapet er fastslått, i følge mange kilder jeg har funnet. Bortsett fra dette kan man gjenoppta sine aktiviteter som normalt.

Når det gjelder ridning i svangerskapet er det også mange forskjellige meninger ute og går, men det er mange som rir hele svangerskapet og ikke har problemer med dette. Er du frisk ellers og svangerskapet er komplikasjonsfritt er det vanligvis greit å holde seg i fysisk aktivitet, etter hvert vil magen begrense en del uansett.

En ting du bør tenke på er; hvis noe går galt, vil du da klandre deg selv for ting du gjorde som kanskje kan være årsaken til at det gikk galt? Selv om det ikke behøver å være noen sammenheng mellom noe du gjør og feks et svangerskapsavbrudd, så er det lett å tenke at "det var min feil". Derfor synes jeg du skal vurdere om de kraftigste anstrengelsene bør legges på hylla og at du heller trener med vanlig intensitet.

Lykke til!!