Rhesus-immunisering

Spørsmål

jeg fikk for to år siden en datter, som pga at jeg var Rh- negativ og utviklet antistoffer, ble født anemisk og ikterisk. fødselen ble startet tre uker før tiden pga det. jeg ble advart mot å få flere barn, pga at dette var mitt første svangerskap. nå har jeg imidlertid lyst på flere barn og lurer på om det er stor sjanse for at det kan skje igjen, og i så fall om det kan bli værre denne gangen? vil du anbefale meg å få flere barn?

Kvinne, 23 år

Svar

For å belyse din situasjon har jeg nedenfor sitert overlege Johansen ved Rikshospitalet. Som du ser, vil du i event. neste svangerskap danne antistoff både raskere og sterkere enn sist, fordi du allerede har dem i blodet. Det er derfor ikke tilrådelig at du tar sjansen på ny graviditet. Beklager!

"Skrevet av: Bjørn Johansen, overlege ved Rikshospitalet
Komplikasjoner
Komplikasjoner kan oppstå i forbindelse med ny graviditet hvis moren har dannet antistoffer i forrige graviditet. Således aktiveres morens immunsystem fortere og kraftigere hvis hun på nytt utsettes for antistoffer fra et Rhesus negativt foster.
Det er ikke mulig å forhindre at det dannes antistoffer i den nye graviditeten. Derfor er det viktig å kontrollere den gravide kvinnen i form av gjentatte blodprøver for å følge antistoffmengden. Hvis antistoffmengden stiger kraftig - også kalt titeren - vil man være innstilt på å sette i gang fødselen. Hvis det er meget tidlig i graviditeten, f.eks. innen uke 28, må man vurdere risikoen med å vente til fosteret har vokst litt til. Dette gjøres bl.a. med ultralydscanning".