Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for sykdom og komplikasjoner etter fødsel

Spørsmål

Jeg har to barn, og vurderer nå det tredje. Problemet er en voldsom ambivalens i forhold til det å gå gravid, og om det er verdt det for å få et tredje barn. Noe av det jeg frykter, er at graviditeten skal utløse sykdom. Jeg har blant annet lest at risikoen for brystkreft er markant høyere de første årene etter en graviditet, før den synker igjen senere og den beskyttende effekten trer inn. Kan dere si noe om denne risikoen? Har også en bekjent som fikk MS etter graviditet. Kan graviditet være en utløsende faktor for sykdommer som MS, ALS etc? Utover det med sykdommer, er dette med å revne under fødsel en skrekk som holder meg fra å bli gravid. Dette til tross for at jeg ikke har måttet sy et eneste sting ved de to forrige, men jeg har en bagasje med overgrep som gjør at dette med fødsel og graviditet likevel føles veldig traumatisk. De to forrige var ikke planlagt, og når jeg vet hvor redd jeg var i begge svangerskapene, og hvor sterk den angsten for å revne var, føles det litt absurd å gå inn i dette igjen med vilje. Men så var det dette barneønsket da... Kan dere si noe om hva risikoen er for rift av den alvorligere typen når man har vært gravid før, samt for at graviditet og fødsel kan være den utløsende faktor for sykdommer?

Kvinne 32
Svar

Hei.


Jeg ser at du sliter med ambivalens her, og du forteller om en "bagasje med overgrep" som mest sannsynlig spiller sterkt inn her. Jeg tenker derfor at du med stor fordel bør få noen samtaler med en psykolog, evt fastlegen om disse forholdene, for slikt er vanskelig og slitsomt å gå med alene.

Rent konkret ville jeg overhodet ikke tenkt på muligheten for sykdom etter et svangerskap, for det er jo tross alt slik at milliarder av kvinner føder og har født til enhver tid, og den helt store majoriteten blir jo som kjent ikke syk. Sjansen for å få MS og ALS som du nevner, er umåtelig liten for alle mennesker, svangerskap eller ikke, og det gjelder også for deg. Alle kan få slike sykdommer eller sykdom generelt, og du påvirker ikke den på noen måte ved å evt velge å bli gravid, rent praktisk betraktet, for sjansen er forsvinnende liten uansett hva du velger og foretar deg.


Den viktigste "årsaken" til sykdom, inkl sjeldne og alvorlige sykdommer, er faktisk ren uflaks og ikke noe annet. Sykdom rammer i stor grad vilkårlig.


Det er derfor helt feil fokus å tenke på sjeldne sykdommer, inkl om de kan oppstå etter graviditet.


Så til dette med rifter under fødselen. Det kan skje alle, og det er som oftest tilfeldige mekaniske forhold som forårsaker dette. Ingen svangerskap og fødsler er like, og ingen kan få noen garanti mot dette.  Men det at du har født uten problemer to ganger allerede, viser jo ihvertfall med all tydelighet at du er fullt i stand til å føde naturlig, uten komplikasjoner, rent anatomisk sett. Jordmor og lege tar jo forøvrig også alle forhåndsregler under fødselen, for å forebygge og unngå rifter og andre komplikasjoner, så du er i gode hender.


Å bli gravid og å føde er som kjent en naturlig ting som fra naturens side er ment å gå helt greit og av seg selv.


Ditt problem er nok helt klart i den psykologiske gaten her, og det handler ikke om økt risiko for sykdom eller fødselskomplikasjoner, for det er kun tanker hos deg, utløst av din "bagasje", og ikke noe annet. Følg derfor mitt råd om samtaler med psykolog, og da kan du få bearbeidet din ambivalens og få hjelp med å ta dine valg. Det vil du ganske sikkert ha utbytte av, så unn deg dette.


Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-