Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å få barn før mulig reise til Tanzania

Spørsmål

Hei. Jeg og min samboer har akkurat begynt å prøve på å få barn. Min samboers familie planlegger en tur til Tanzania ved juletider som vil innebære både safari, besøk på landsbygda ( innlandet) og Zanzibar. Det første jeg lurer på er om det er noe vi burde tenke på i forbindelse med prøving og de vaksinene vi trenger. Har lest at det bla.a er noen malariapiller det man burde vente med å prøve på barn etter man har tatt. Og om det kun gjelder meg som kvinne eller begge. I tillegg ser jeg at Tanzania er klassifisert som kategori 4 i forbindelse med risk for zika. Så det andre jeg lurer på er om du har kunnskap om hva det vil si og hvordan vi bør forholde oss til det? den informasjonen jeg finner på nett er litt sprikende rundt risiko for zika i Tanzania. Dersom jeg skulle bli gravid før turen tenker jeg at jeg blir hjemme, men lurer da på evtuelle risikoer vi bør tenke på dersom kun samboer drar.

Kvinne 33
Svar

Når det gjelder gravide og reiser til eksotiske strøk er mitt råd klart: Vent med å påbegynne graviditeten til to mnd etter avsluttet reise, eller la være å reise, om dere kan velge.  Ofte får jeg henvendelser fra folk som allerede har kjøpt en reise, og så finner ut at de er gravide, og da regner jeg med at de ikke vil la 30000 kroner være bortkastet, så får de bare være så forsiktige som mulig under reisen. Det gjelder mat-, vann- og håndhygiene, forebygge myggstikk, ikke sole seg lenge mot høygravid mage, gå mye og drikke nok vann under flyreisen for å forebygge blodpropp osv. Min holdning er at det sannsynligvis ikke finnes noe i verden som er viktigere enn en graviditet, og at man ikke påfører barnet unødvendig risiko. Husk at graviditet ikke kvalifiserer til avbestillingsforsikringsutbetaling, slik sykdom gjør.

 

Hvis dere allerede har begynt å prøve å få barn er du sannsynligvis gravid allerede. Vent derfor med å bestille reisen. Om du er gravid foreslår jeg at du sier "god tur" til alle de andre, men ikke drar selv. Om du ikke er gravid, foreslår jeg at dere velger om dere skal bruke prevensjon fra nå, og dra på reisen, eller om dere skal fortsette å prøve å få barn, og avlyse reisen. 


Til dine spesifikke spørsmål: Både Lariam og Malarone kan brukes av gravide, om risikoen for malaria vurderes som større enn risikoen for mulig fosterskade på grunn av medisinen. Akkurat det kan man ikke vite, men det er slik legemiddelprodusentene dekker ryggen. Det er ikke påvist fosterskade av disse medisinene i de dosene det er snakk om, unntatt at det er en økt risiko for dødfødsel om man tar Lariam helt i slutten av svangerskapet. Om en gravid må reise i et malariaområde anbefaler vi å bruke Lariam eller Malarone. Lariam holder seg lenge i kroppen, og kvinner skal vente med graviditet i tre måneder etter siste tablett, så derfor er Malarone et bedre alternativ. 


Zika-risikoen er så lav i Tanzania at det ikke er slik at gravide absolutt ikke må reise dit, men man bør i hvert fall ha en god grunn til å dra dit om man er gravid. Det er på grunn av Zikaviruset at Folkehelseinstiotuttet anbefaler at man skal vente i to måneder etter reisen, men om dere begge tar en zika-antistofftest en måned etter hjemkomst, og den er negativ, kan dere sette i gang.