Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å bli gravid og har fått Femar.

Spørsmål

Hei, jeg er en frisk kvinne som prøver å bli gravid. Jeg har lavt progesteron nivå og har derfor startet med femar tabletter som jeg har fått beskjed om å prøve i 4 måneder. Bør man ikke sjekke om femar gjør at progesteron nivået faktisk øker ved å ta blodprøver mellom de 4 månedene? Eller en GU for å se etter eggløsning? Slik at man da evt kan øke dosen... (tar nå 2,5 mg) Kjedelig å «kaste bort» 4 måneder dersom femar tbl ikke gir meg eggløsning... Hilsen meg

Kvinne 30
Svar

Hei, hensikten med Femar er å modne en eggpose slik at det skal gi eggløsning. Denne behandlingen brukes først og fremst hos kvinner med lange og uregelmessige menstruasjoner der uteblitte eller vanskelig påvisbare eggløsninger er forklaringen på lange sykluser. Du har har fullstendig rett at det er klokt å sjekke om dosen fakstisk fungerer, Dette kan gjøres på ulike måter: 

1) teste med eggløsningster fom dag 10 i syklus og 10 dager utover i syklus

eller

2) ultralyd hos gynekolog på syklusdag 10/11/12 for å se om en eggpose har modnet

eller

3) måle progesteron dag 21/22/23 for å se om denne verdien er tilstrekkelig høy. Progesteron er et hormon som lages i eggstokken etter eggløsning. Dersom verdien er lav har det ikke vært en eggløsning- da kan dosen økes i neste syklus. 

For å helgardere mest mulig kan dere også vurdere en sædprøve av mannen samt sjekke at dine eggledere er åpne. Dette kan dere vurdere å gjøre etterhvert dersom positiv test uteblir. 

....

Håper du ble litt klokere, masse lykke til med en spennende tid :)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-