Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å bli gravid 38 år

Spørsmål

Vi har prøvd å bli gravide noen mnd nå(fra mars 2017- Jan 2018). Ammet om kvelden ut juli med minstemann. Han var 2 i September. Vet at det kan påvirke. Vi har hatt samleie omtrent annenhver dag fra dag 10 etter mensen. Har skrevet opp sykluslengden som for de siste mnd har vært slik: 26,25,26,25,25,24,28,28,27 og sist nå 26. Har vært gravid tre ganger før og ønsker oss veldig en aller siste. Har ikke vært noe problem å bli gravid tidligere. Vi trener begge, er aktive og lever sundt. Er friske og bruker ikke medisiner. Var hos Volvat i sommer på vanlig underlivssjekk og tok eggprøve og da var alt ok. Vi er begge 38 år og ønsker ikke å få barn når vi er 40. Min mormor fikk barn da hun var 39 og moren min fikk siste barn da hun var 36. Mannen min sier det er bortkastet å sjekke meg. Vi må bare forsette å stå på sier han. Har der noen råd?

Svar

Hei!
Du gir mye relevant informasjon som er gunstig i forhold til at dere ønsker et barn til. Begge er friske, dere trener og lever fornuftig. I tillegg har dere felles barn fra før. Du har regelmessig mens og dermed også mest sannsynlig systematiske eggløsninger midt i syklus. Den faktoren som trolig er av størst betydning er alderen. Når vi kvinner passerer 35 år vil eggstokkreservene reduseres, dette gjelder både antall egg som rekrutteres hver måned og kvaliteten på eggene blir dårligere. Dette medfører at det for de aller fleste blir vanskeligere å treffe på "det rette" egget den riktige måneden og at det tar lengre tid før man blir gravid. Her er det store individuelle forskjeller fra den ene kvinnen til den andre.
Mannen din sier det er bortkastet å sjekke seg. Han er rett i at eggene blir ikke bedre av at du sjekker deg hos en ekspert. På en annen side vil en vurdering kunne gi deg noen svar på hvordan det står til med dine eggstokkreserver i forhold til gjennomsnittet for en kvinne på 38 år. Hvor mye man skal sjekke og langt man skal gå i forhold til ønske om ett barn til finnes det ikke noe fasitsvar på. Det er etter min mening det viktigste at man snakker sammen og er enige internt i forhold til hvor lenge man skal forsøke, hvor mye som skal undersøke og om det er aktuelt å søke hjelp.
Vi opplever i økende grad at også menn kommer for å undersøke sin sædkvalitet. Dette gjelder både menn som ikke har barn og menn som har barn fra før.
Dere som har flere felles barn fra før vil nok ikke bli prioritert til vurdering innen det offentlige tilbudet men kan søke hjelp ved en privatklinikk eller en privatpraktiserende gynekolog hvis dere skulle finne ut at dere ønsker en vurdering.
Jeg håper du ble litt klokere og at dere sammen finner ut hva som bli best for dere.