Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Progynova ved IVF forsøk

Spørsmål

Hei! Jeg skal snart begynne med min første IVF-behandling, noe som innebærer at jeg skal ta Progynova, legemiddelet som inneholder østrogen. Det som bekymrer meg er mulige bivirkninger siden moren min hadde brystkreft forårsaket av hormonell ubalanse, dvs. altfor mye østrogen. I tillegg farmoren hadde også brystkreft. Jeg lurer på om det finnes noe alternativ til Progynova, om denne medisinen eventuelt kan bli unngått i prosessen, eller dette rett og slett er risikoen jeg må akseptere?

Kvinne 35
Svar

Hei ,

I forbindelse med IVF-behandling finnes det mange ulike varianter av stimuleringer. Noen for å stimulere eggstokkene til å modne flere egg, mens andre medikamenter brukes for å gjøre livmorslimhinnen klar. 

Ved såkalte fryseforsøk kan man sette tilbake et befruktet egg enten i såkalt naturlig eller substituert syklus. Ved sistńevnte brukes ofte progynova eller andre former for østrogenholdige medikamenter slik som plaster. 

Når man er gravid vil nivået av østrogen være høyt og man fraråder ikke graviditet hos kvinner hvis mødre har hatt brystkreft. På ditt spørsmål, Ja det er mulig å unngå progynova, men på en annen side er det gode holdepunkter for at dette er trygt for deg. 

Nå kjenner ikke jeg til din spesifikke behandling, slik at svaret blir litt på generelt grunnlag. Dersom du ønsker å unngå Progynova (noe du ikke trenger å frykte) kan du høre med din behandlende klinikk så kan de da evt foreslå andre veier til målet. 

LYKKE til med spennende prosess :)