Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øyevippemiddel inneholder kjemisk stoff som brukes til abort innen veterinærmedisin

Spørsmål

Hei, Jeg har akkurat oppdaget at jeg er gravid, ca 3-4 uker på vei. Har over flere år brukt et vippeserum Stimulash fusion, også i ukene før jeg visste at jeg var gravid. Det slo meg nå at dette kanskje ikke bør brukes når man er gravid, og (dum som jeg var) søkte jeg opp på Google og fikk vite at stimulash inneholder Methylamido dihydro noralfoprostal, et prostaglandin, og derfor ikke skal benyttes av gravide. Dette brukes blant annet til abort og igangsetting av fødsel? Jeg er nå kjempebekymret for at jeg har gjort skade på spiren i magen. Er det en reell bekymring å ha? Takk for svar.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Dette har det vært en del fokus på i media, og det har vært reist kritikk mot at slike produkter selges. Men meg bekjent er det ikke påvist spontanabort eller fosterskade som følge av bruk av preparatet, så dette er nok mest teoretiske betraktninger, av "føre var"-typen. Og det er bra, for når det gjelder kontroll av hva som selges over disk og over nett, og som kan kjøpes og brukes av blant annet gravide kvinner, så skal vi ha kontroll og oversikt, og vi skal alltid forholde oss til føre-var prinsipper.

Men nå har du åpenbart ikke spontanabortert, og ikke har vi sikre holdepunkter eller bevis på at det er skadelig, så denne bekymringen hadde jeg meget trygt lagt aldeles fra meg, om jeg var deg. Det som teller, er at du oppdaget dette, og sluttet å bruke det, og det var bra. 

Jeg ønsker deg et finfint svangerskap videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-