når gravide får et slag mot kroppen.

Spørsmål

Hei!

Jeg er gravid i uke 25, og har to spørsmål.
1. Jeg har fått et ganske kraftig slag (ei dør som ble åpnet) i rumpa - det skjedde da jeg sto bøyd med rumpa i været for å knyte skoene. Kan dette være til noen fare for fosteret?

2. Jeg har et lite sår på fingeren, og har ikke brukt plaster. Det er en liten rift, og har nesten ikke blødd (bare en liten dråpe med det samme, men laget ikke mat før over 1 time etter det skjedde), men begynte å tenke på at det kunne være skummelt i og med at såret helt sikkert har kommet bort i maten jeg har spist. Stemmer det?

På forhånd takk for svar!

Kvinne, 26 år

Svar

Hei og gratulerer med graviditeten!

Jeg skal gå rett på sak.
1. Det er ikke farlig å få et slag i rompa som du fikk når en er gravid. Det skal mer kraft i slaget for at en skal tenke skade på barnet. Selv om du nok fikk ganske vondt. Når det gjelder slag eller fall, foreksempel at en faller ned ei trapp eller er med i en bilulykke, bør en få en sjekk på både mor og foster. Det blir tatt en ctg og kanskje ultralyd, kanskje blir mor liggende til observasjon til neste dag. (Her trengs det selvsagt en individuell vurdering har mor vondt, uansett hvor lite slaget eller fallet var, skal hun selvsagt vurderes av helsepersonell)
Det er vanskelig å observere noen skader på fosteret. Men mor bør følge med om hun blør, får smerter i magen eller at fosteret ikke beveger seg. I de aller fleste tilfeller har barnet det helt utmerket og tar sjelden skade av slike slag mot magen. De ligger trygt og godt inn i magen, med masse fostervann rundt seg som gjør det hele ganske sikkert!

Siden du fikk slaget i baken, ikke i magen, har du helt sikkert ikke noe å bekymre deg over. Men du må selvsagt ta kontakt med lege hvis du får økende smerter i magen.

2. Jeg er ikke helt sikker på hva du spør om her, men jeg kan utfra det du beskriver ikke se at det skal være noe galt i at du laget mat med en rift i fingeren. For det første har riften sannsynligvis lukket seg etter en time. Og for det andre er det jo ditt eget blod og det er ikke farlig. Og det finnes ikke noe farlig i maten som kan komme inn i blodet ditt på den måten.
Så du kan slappe helt av, dette er ikke farlig i det hele tatt!!!

Lykke til med graviditeten.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-