Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mulig gravid unødvendig bekymret for listeria

Spørsmål

Hei Jeg har ikke direkte spist rakfisk, men var i et selskap 31.12 hvor det ble servert rakfisk kjøpt 30.12. Jeg fikk i ettertid vite at det har blitt benyttet samme kniver/fjøler og at hender ikke har blitt vasket mellom håndtering av rakfisk og mat jeg har spist. Jeg vet ikke om jeg er gravid per i dag 06.01 da det er for tidlig å teste (1. dag siste mens 17.12), og jeg spør derfor som om jeg er gravid nå. Hadde en spontanabort i okt/nov 2019 i uke 6/7, og er redd for at det skjer igjen eller at jeg får et dødssykt barn. (Har lest på fhi.no om listeria.) 1. Er det alltid listeria i rakfisk? Hørt at rakfisk kan ha et høyere listeriainnhold enn ellers tillatt. Hvordan smitter listeria? Dersom det var listeria i rakfisken, kan dette ha smittet via kniver, fjøler, benk og hender over til min mat? Hvor mye må til for fosterskade? 2. Når opprettes forbindelse mellom kvinnen og embryo? Kan embryoet ha gått fri dersom måltidet ble inntatt ca. samme dag +/- som befruktning? Jeg har ikke tatt eggløsningstester, og vet derfor ikke nøyaktig når det har skjedd. 3. Hvor lenge sitter listeria i kroppen og kan overføres til embryo/foster? Har hørt at det kan smittes også i fødselskanal, men er dette kun hvis smitte skjedd i tid før fødsel? Leser også at tid før utbrudd kan ta kort eller lang tid. 4. Jeg fikk mye smerter under høyre ribbein og litt rundt navlen natt til 01.01. Litt løs og treg mage. Dette har vedvart av og på til i dag 06.01., og er mer enn jeg ellers pleier å ha av magesmerter. Er dette klassisk for listeria? Vet at det kan også kan gå uten symptomer eller være vage hos gravide. 5. Burde jeg ta blodprøve hos fastlege nå, - er det noe som kan "reddes" ved antibiotika? 6. Må kvinnen ha fått sykdommen listeriose eller er det nok med noen listeriabakterier for å gjøre skade hos embryo? 7. Vil man sannsynligvis spontanabortere fremfor føde sykt barn? Dersom jeg ikke er gravid, bør jeg vente med prøve på ny? 8. Hva råder du meg til å gjøre nå? Takk for svar!

Kvinne 30
Svar

Hei.


Først skal jeg prøve å svare på dine spørsmål fortløpende.


1. Er det alltid listeria i rakfisk? 


Nei.


Hørt at rakfisk kan ha et høyere listeriainnhold enn ellers tillatt. Hvordan smitter listeria? 


Den kan smitte via inntak av listeriainfiserte matvarer, og den kan smitte fra mor til foster. Mennesker kan også bli smittet direkte fra listeriainfiserte dyr. Det er imidlertid en lite aggressiv bakterie, som ikke skaper sykdom de fleste ganger vi får den i oss. Personer med underliggende sykdom, svekket immunforsvar og gravide har lettere for å bli syk av bakterien.


Dersom det var listeria i rakfisken, kan dette ha smittet via kniver, fjøler, benk og hender over til min mat? 


Sannsynligheten for å bli smittet evt syk av en bakterie, avhenger av hvor mange bakterier man får i seg. 

Dvs at det er mye mer sannsynlig å bli syk av listeria, dersom man spiser en halv kilo listeriainfisert mat, enn om man får i seg et usedvanlig lite antall bakterier via en kniv og en fjøl.  Altså er sannsynligheten for å ha blitt smittet slik du spør om her, usedvanlig liten, i praksis ikke tilstede. Og enda mer usannsynlig blir det, når det på ingen måte er sikkert at denne rakfisken inneholdt Listeria i det hele tatt. Vi er altså over i ganske så hypotetiske og teoretiske betraktninger, og ingen reell smittesituasjon i praksis.


Hvor mye må til for fosterskade? 


Se over. Muligheten for sykdom er avhengig av hvor mye bakterier man eventuelt blir eksponert for. Det er ikke mulig å angi "hvor mye som må til" på noen som helst måte.


2. Når opprettes forbindelse mellom kvinnen og embryo? Kan embryoet ha gått fri dersom måltidet ble inntatt ca. samme dag +/- som befruktning? Jeg har ikke tatt eggløsningstester, og vet derfor ikke nøyaktig når det har skjedd. 


Det etableres forbindelse fra det øyeblikk det befruktede egget fester seg til livmorslimhinnen. Men dette er betraktninger som er helt unødvendige i din situasjon, og som ikke har noen praktisk informasjonsverdi her. Det som teller, er at du ikke har spist rakfisk, og at det også på ingen måte er sikkert at denne rakfisken inneholdt listeriabakterier, og at smitterisikoen er derfor tilnærmet ikke tilstedet.


3. Hvor lenge sitter listeria i kroppen og kan overføres til embryo/foster? 


Blir mor listeriasmittet i svangerskapet, kan fosteret smittes når som helst.


Har hørt at det kan smittes også i fødselskanal, men er dette kun hvis smitte skjedd i tid før fødsel? 


Jeg er ikke sikker på om jeg skjønner dette spørsmålet. Det er ihvertfall slik at barnet kan smittes i fødselskanalen også, men igjen er du nå langt over i helt hypotetiske og unødvendige spekulasjoner og betraktninger om dette.


 4. Jeg fikk mye smerter under høyre ribbein og litt rundt navlen natt til 01.01. Litt løs og treg mage. Dette har vedvart av og på til i dag 06.01., og er mer enn jeg ellers pleier å ha av magesmerter. Er dette klassisk for listeria? 


Nei. Det kan skyldes hva som helst. Vi har alle litt plager fra magen av og til, og dette gir på ingen måte mistanke om listeriose.


5. Burde jeg ta blodprøve hos fastlege nå, - er det noe som kan "reddes" ved antibiotika? 


Nei, ingen blodprøve. Du har jo ikke spist matvarer fra risikogruppene. 


6. Må kvinnen ha fått sykdommen listeriose eller er det nok med noen listeriabakterier for å gjøre skade hos embryo? 


Kvinnen må ha fått sykdommen listeriose. 


7. Vil man sannsynligvis spontanabortere fremfor føde sykt barn? 


Begge deler er mulig, hos kvinner som har spist listeriainfisert mat OG fått sykdommen listeriose. Du har hverken spist listeriainfisert mat eller blitt syk.


Dersom jeg ikke er gravid, bør jeg vente med prøve på ny? 


Nei


8. Hva råder du meg til å gjøre nå? 


Ingen ting, bortsett fra å la være å tenke mer på dette, samt å følge de alminnelige kostholdsråd for gravide for å unngå listeriose. Følgende er hentet fra Folkehelsas sider:


Gravide bør ikke spise:

  • Upasteurisert melk og mat laget av slik melk. Listeria finnes hos de fleste dyreslag og kan gi sykdom og abort hos sau og storfe. Listeria kan derfor være tilstede i melken dersom kua er infisert eller bli tilført fra miljøet. Bruk bare pasteurisert melk
  • Myke modningsoster (camembert, brie, blåmuggost, gorgonzola etc.) hverken de som er laget av pasteurisert eller upasteurisert melk. Produktet modnes og lagres over lang tid og eventuell Listeria som har kommet til etter pasteurisering kan vokse til høye nivåer. Bruk andre typer ost, harde oster som for eksempel "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", eller brunost og parmesan. 
  • Smelt og varmebehandle osten godt, som for eksempel ost på pizza, på ostesmørbrød, på lasagne eller i sauser.
  • Røkelaks, gravet fisk rakfisk. Produktene modnes over svært lang tid og ved forhold som tillater vekst av Listeria. Listeria vil fortsette å formere seg i vakuumpakket fisk ved kjøleskaps temperatur.
  • Rå kjøttprodukter (tartar, gravet kjøtt, spekemat). Spis bare varmebehandlet kjøtt.
  • Rå spirer er et generelt risikoprodukt.

Gravide bør utvise forsiktighet med:

  • Varmebehandlet kjøttpålegg (oppskåret skinke, servelat, rull, sylte o.l.). Det er stor fare for rekontaminering og vekst av Listeria i slike produkter etter varmebehandling og små mengder Listeria som kan vokse til høye nivåer ved lagring. Oppbevar maten ved 4 grader eller kaldere. Legg merke til holdbarhetsdatoen og server pålegget så tidlig som mulig i holdbarhetstiden. Holdbarhetstiden for gravide regnes som halvparten av holdbarhetstiden for friske forbrukere. Oppbevaring ved kjøletemperatur hindrer ikke vekst av Listeria
  • Varmebehandlede produkter som serveres kalde (kalde karbonader, kjøttkaker, pølser, salatkjøtt, fiskekaker, fiskepudding o.l.). Det er stor fare for rekontaminering og vekst av Listeria i slike produkter etter varmebehandling små mengder Listeria som kan vokse til høye nivåer ved lagring. Oppbevar maten ved 4 grader eller kaldere etter at den er varmebehandlet og helt frem til servering. Maten skal ikke ligge mer enn to dager i kjøleskap. Oppbevaring ved kjøletemperatur hindrer ikke vekst av Listeria

Håper det var grei informasjon. Ikke bekymre deg mer. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-