Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Morkakesvikt

Spørsmål

Hei. Jeg har nettopp født mitt første barn og har noen spørsmål ang. mitt svangerskap.
Da jeg var ca. 7 måneder på vei, tok jeg noen blodprøver for å sjekke meg for svangerskapskløe, fordi jeg klødde sånn overalt på kroppen. (Ikke i håndflater og under føttene). Testene kom tilbake og det var ikke noe galt med gallesyren, den var normal, men jeg hadde en svakt forhøyet leververdi. ALAT verdien var på litt over det den skulle, veldig lav, men alikevel litt over. Derfor var jeg hos legen hver eneste uke for å sjekke leververdien resten av svangerskapet, den økte litt for hver gang, men det høyeste den ble målt til var 144 (en uke hadde den sunket litt). Men noen dager før uke 39 viste gallesyren min litt høyere verdi enn den skulle og de målte babyen og mente han var litt liten. Derfor ble fødselen satt i gang dagen før uke 39. De mente at morkaken ikke gav han nok næring og hadde gitt litt opp jobben sin. Spørsmålet mitt er derfor om dette kan skje igjen når jeg blir gravid neste gang? Det kommer jo en ny morkake, men kan det hende at den oppfører seg på samme måte som den forrige? Kan det være at kroppen min ikke tåler morkaken så godt? Sønnen min kom til verden helst frisk og proporsjonal med en vekt på 2635 gram da jeg var 39 uker på vei.

På forhånd takk for svar.

Mvh. Mamma 29

Svar

Hei.

Jeg er ikke gynekolog og har ikke fullgode kunnskaper om dette emnet. Og i tillegg er ditt spørsmål noe som bør vurderes konkret av de leger som har all tilgjengelig informasjon om dette svangerskapet du gjennomgikk, for at du skal få en individuell vurdering. Her over nett kan gi jo kun gi generell informasjon, og det holder ikke i ditt tilfelle, for du ønsker jo en konkret vurdering av hvorvidt dette kan skje DEG igjen i neste svangerskap, du ønsker ikke statistisk tall eller generelle svar.

Du forteller at "morkaken ikke gav han nok næring" og det tolker jeg som det som kalles morkakesvikt. Det er ikke en entydig definert tilstand, og den kan ha mange forskjellige årsaker, så svaret på hvorvidt dette kan skje deg igjen, vil også avhenge av hva man mener årsaken til morkakesvikten var i ditt tilfelle, noe jeg ikke vet her. Men det vil fastlegen din kunne finne ut for deg, enten om det står noe om det i epikriser fra sykehuset, eller ved å diskutere det med gynekolog. Og det synes jeg du skal ta opp med legen din, slik at du får et faktisk svar på dette.

Aldeles generelt så kan morkakesvikt skje enhver kvinne, også deg i neste svangerskap, men det er jo også slik at ingen svangerskap er like, og en ser ofte at en kan ha en type problemer i et svangerskap, og ikke i neste osv.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg noe mer konkret svar enn dette, men håper også å ha forklart deg hvorfor, samt at du har fått råd om hvordan du kan få et konkret svar på det du her spør om. Lykke til.