Missed abortion

Spørsmål

Er en jente/dame som var gravid i 14 uke, men for to dager siden fikk jeg en uhyggelig beskjed. Jeg var på innvendig ultralyd (den tredje i dette svangerskapet), da de oppdaget at fosteret var død. Ut fra størrelsen å dømme har det vært dødt i 2-3 uker. Det som er det merkelige og "vemmelige" er at jeg ikke får noen symtomer. Jeg har vært frisk og rask og har verken hatt vondt eller blødninger. Jeg har de siste ukene vært sykemeldt i 50%, og det pga tidligere erfaringer. Vi har et frisk barn på 2 1/2 år (Stian) og jeg har hatt samme partner de site 11 årene. Før vi fikk Stian spontanaboterte jeg 3 ganger (uke 9, 12 og 18) og nå har det samme skjedd 2 ganger igjen. Jeg lurer på om du kan se for deg noen årsak? Er det mange slike tilfeller? Da tenker jeg også på det at jeg ikke får noen symptomer på at fosteret er dødt. Den gangen da jeg var 18 uker på vei, fikk jeg veer og ble dårlig og da levde barnet helt til jeg etter to dager fødte. Den gangen var både jeg og barnet full av streptokopper. Leverer alltid urinprøve to ganger i måneden (når jeg er gravid) for å sjekke evt infeksjoner. Har to av gangene tatt hormonsprøyter to ganger i uken de 12 første ukene av svangerskapet. Kan du hjelpe?

Kvinne, 30 år

Svar

Ved missed abortion, hvor fosteret dør i livmoren, og det ikke blir blødning eller utstøtning, vil det likevel produseres HCG, svangerskapshormonet, og dette bidrar til fortsettelse av graviditetssymptomer og tegn. Hormonsprøyter (progestogen/progesteron) har ikke vist seg effektive for å forebygge abort, unntatt kanskje i forbindelse med prøverørsgraviditeter.
Hvis det ikke foreligger påvist/kjent infeksjon, er det vanskelig å finne ensartet årsak tilspontanabort. Det kan dreie seg om ensymsvikt eller feil i andre følsomme mekanismer. 3 spontanaborter etter hverandre betegner vi som habituell abort. Det er det vanlig å utrede med undersøkelser/blod-og kromosomprøver av begge foreldrene. Dette skjer på spesialavdeling.