Medikamenter og graviditet

Spørsmål

Er gravid i uke 25. Har vært plaget av forkjølelser, tett nese og ørebetennelse. Fikk for ca. 5 uker siden foreskrevet Apocillin 660 mg. tabl. av fastlege, som sa denne type ikke var farlig ved svangerskap. Fikk også beskjed om at jeg kunne ta Otrivin nesespray i inntil 10 dgr. Har gjort dette. Ser nå på legemiddelsiden.no at "pga. vaskokonstriktiv effekt må forsiktighet utvises ved bruk under graviditet". Vedr. Apocillin 660 mg. står det: "passerer placenta og signifikante mengder gjenfinnes i det føtale kretsløp og amnionvæsken". Hva vil dette si? Har nå fått Flutide Nasal nesespray på blå resept av ØNH-lege. Han sier det ikke er farlig. Det som står om dette prod. på legemiddelsiden.no noe helt annet. Jeg har ikke tenkt å løse inn denne resepten. Jeg tør snart ikke stole på noen. For å gjøre min forvirring total, vil jeg nå også ha din uttalelse.

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner godt at du blir forvirret, men det er bra at du er våken og følger med! Jeg synes det er vanskelig å overprøve det dine leger har gjort, det kan være grunner som jeg ikke kjenner, men jeg kan si noe generelt om dette.

Som du sikekrt vet er vi svært forsiktige med å gi medikamenter til gravide. Både fordi det er potensielle bivirkninger, men noen ganger også fordi vi ikke kjenner effekten av et medikament på gravid/foster, forsøk med dette er av etiske grunner uakseptabelt.

Apocillin: dette medikamentet inneholder vanlig penicillin. Medikamentet brukes hos gravide og det er ikke påvist alvorlige bivirkninger for barnet. Vi vet likevel at barnet eksponeres for medisinen i og med at den passerer barrieren i morkaken.
Otrivin: medisinen bør brukes med forsiktighet. Dette betyr at man ikke skal bruke den med mindre det er tungtveiende grunner til det, og jeg anbefaler vanligvis ikke denne medisinen til gravide.
Flutide Nasal: i teksten står det at steroider bør unngås av gravide generelt. Medisinen må barebenyttes hvis nytten hos mor overstiger potensiell risiko hos barnet. Dette er en vanskelig vurdering, men medikamentet har i noen tilfeller ført til fosterskade hos dyr.

Jeg synes du skal snakke med legene dine om dette før du eventuelt fortsetter behandlingen.