Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mat utgått på dato, farlig for gravid?

Spørsmål

Hei. Jeg spiste en Fjordland med kjøttkaker og potetstappe som hadde gått ut på dato. Jeg spiste denne 1 dag over siste forbruksdag. Den ble heller ikke skikkelig godt varmet, men lunken, siden den ikke fikk nok tid i mikrobølgeovnen. Det var ikke jeg som tilberedte maten og jeg visste ikke før enn etterpå at den var godt ut på dato. Maten smakte helt fint, bare litt kald/lunken, og lukten var også helt fin. Jeg er gravid (ca 15 uker) og er nå veldig bekymret for om dette kan ha skadet barnet i magen? Har googlet og lest en del om bakterier nå i ettertid, som f.eks. bakterien listeria. Er det grunn til bekymring? Bør jeg kontakte fastlegen? Starte med antibiotika? Kan barnet ha blitt alvorlig skadet? Hilsen kvinne 26 år.

Kvinne 26
Svar

  

Du kan ta det helt med ro. Det har vært mye skriveri omkring dette med datostempling som fører til at mye god og spiselig mat kastes. Holdbarhetsdato er for å sikre den best smaken, sjelden fordi maten blir farlig å spise (med noen få unntak) 

Du stiller noen spørsmål:

· Det kan ikke ha skadet ditt foster å spise nevnte mat utgått på dato som var en dag tidligere.

· Listeria er en bakterie som finnes spesielt i rakfisk, produkter laget av upasteurisert melk og myke halvfete oster (som f.eks. muggoster). Rått kjøtt, som tartar, speket kjøtt, røkelaks, kjøttpålegg og speket kjøtt som er utgått på dato skal man unngå.

· Det er ikke nødvendig å kontakte fastlegen, og ikke nødvendig å starte med antibiotika.

Du kan finne informasjon om sunn mat for gravide og hva man skal unngå i graviditet på mattilsynets sider (https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/)

Lykke til med graviditeten. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-