Manisk depressiv og gravid

Spørsmål

Jeg har tatt en test hjemme som viser at jeg er gravid,mener første menstuasjonsdag i siste menstuasjon var 22.04.og har hatt veldig regelmessig menssyklus hele veien.
Jeg har alltid vært bekymret og hørt at man må slutte på tabelettene dersom jeg ble gravid.Men at det er en fare for å bli veldig ustabil da? Bør jeg slutte helt å ta de nå med en gang? jeg tar tar 1 morgen og 1 1/2 kveld nå. kan jeg amme etter fødselen?
Er det vanlig å få en legetime med en gang for å konstatere at man er gravid? Jeg er 1.74 høy og veier 106 kg,blir vel ganske heftig foe meg dette.....Håper du kan gi svar og evt tips i forhold til manisk depressiv lidelse og graviditet!!!

Relevante sykdommer/medisiner: manisk depressiv lidelse,har tatt lithionit i ca.6 år.

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Lithionit skal ikke brukes i første tre måneder av svangerskapet, og jeg tror nok legen din vil vil fraråde bruk av medisinen. Kun hvis det er veldig alvorlig og sterk grunn til det skal dette medikamentet brukes i de siste deler av svangerskapet. Medisinen kan lage misdannelser i hjertet til barnet. Du bør avslutte medisineringen så snart du har avtalt med legen din om hvordan dette skal gjøres - så snart du har anledning skal du ringe fastlegen din eller dne som har gitt deg medisinene.

Det kan kanskje være aktuelt å gi deg andre medisiner i svangerskapet eller å gi deg et tilbud om hyppigere kontroller hos legen hvis du står uten medisiner - men medikamentet er altså skadelig for barnet ditt. Du kan heller ikke amme mens du bruker medisinen.

Vanligvis kan man vente til det har gått kanskje en måned før man tar første legekontroll, men du må kontakte legen din så snart som mulig for å avtale en nedtrapping eller avslutning av medisineringen med Lithionit.

Du kan godt føde selv om du er overvektig, men det er nok naturlig å kontrolleres litt oftere hos lege enn vanlig.

Det er nok slik at man hyppigere kan få anfall når man er gravid og har manisk depressiv lidelse, så derfor bør du følges opp ekstra nøye hos legen din. Forøvrig er det ingen grunn til å tro at graviditeten din skal bli annerledes enn for andre kvinner.

Lykke til!!