Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter i svangerskapet

Spørsmål

Min kone er i 22. uke. Sunn og frisk på alle måter. Ultralyd ok. Ikke rusmidler eller medisiner. Går en del for å holde seg i aktivitet. Ikke hatt støt/slag mot magen. Hun har nå i et døgn hatt kontinuerlige, sterke og stikkende smerter i nedre del av magen på begge sider. Hun mener det kan være luftsmerter. Normal/løs avføring. Kan du si noe om hva dette kan være? Kan mat gi slike sterke reaksjoner(f.eks. rødløk)?

Kvinne, 36 år

Svar

Hei.
Uten å se og undersøke din kone er det vanskelig å svare eksakt på hva dette er. Det kan være mye forskjellig, det meste heldigvis ufarlig. Allikevel skal sterke magesmerter hos gravide alltid undersøkes for å utelukke at det er noe med svangerskapet.

Det kan være luftsmerter, men rødløk som er en veldig mild løk, vil nok alene ikke stå for slike smerter. Hvis dere har spist mat som er uvant for dere, f.eks indisk eller annen sterkt krydret mat, kan det selvsagt gi magevondt og knip/luftsmerter, men disse sitter da gjerne litt høyere opp i magen.

Mange gravide er plaget med forstoppelse, og det kan gi magesmerter. Men det er vel også utelukket siden hun har normal avføring.

Magesmerter kan også komme av urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjon er ganske vanlig hos gravide, og har ikke alltid den samme graden av symptomer som man har når man ikke er gravid. Tisser hun hyppig (mer hyppig enn ellers i graviditeten)? Svir det evt ved vannlating?
Er det lenge siden hun var på kontroll hos lege eller jordmor? Da sjekket de nok urinen, men hvis det er mer enn noen dager siden hun var til kontroll, vil jeg anbefale dere en tur til legen eller jordmor for å få en totalsjekk, husk å ta med en urinprøve.

Magesmerter i graviditeten kan også komme av at livmoren vokser. Når den blir større merkes det ofte som "mensmurringer" nederst i magen. I tillegg er livmoren holdt opp av sterke bånd, og når livmoren vokser kan det gi smertefulle drag i disse båndene. Smerten sitter da gjerne ut mot sidene, og evt nedover i lysken.

Det kan jo også være noe med svangerskapet. Vet dere hvor morkaken er plassert? Husker dere hva de sa om den når dere var på ultralyd? Du skriver ingen ting om blødninger, så jeg går ut fra at din kone ikke har hatt blødninger. Allikevel kan det en sjelden gang være problemer med morkaken som gir smerter, og disse vil da øke på i styrke.

Falske rier, også kalt kynnere eller braxton-hicks kontraksjoner kan merkes så tidlig som fra ca uke 20. Det er ufarlige sammentrekninger i livmoren. Livmoren "trener" fremover mot fødselen, men det er ufarlige kontraksjoner som ikke påvirker barnet, livmoren eller livmorhalsen. Magen blir helt hard, og kan holde seg slik i alt fra noen sekunder opptil noen minutter. Dette oppleves ubehaglig for noen, men det skal ikke kjennes som sterke smerter. De er sjeldent kontinuerlige, men kommer og går. Kynnere øker også gjerne på ved stress eller fysisk aktivitet, men avtar ved hvile.

Det kan selvsagt være en rekke ting, selvsagt også andre enn de jeg har nevnt er. Det kan være ting i forbindelse med svangerskapet eller det kan ha ingen sammenheng i det hele tatt.
Hvis smertene ikke avtar snart synes jeg det er på tide å oppsøke lege/jordmor for en sjekk.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-