Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter hos gravid

Spørsmål

Hei, Jeg er førstegangs gravid i uke 19 (19+0) og sliter med magesmerter nesten hver dag. Jeg tror selv/håper at det er luftsmerter, men har aldri slitt med noe lignende før. Det er sterke smerter og, og jeg har hatt dette siden uke 9. Jeg fungerer dårlig i hverdagen og blir veldig sliten av dette. Jeg spiser små porsjoner gjennom hele dagen og prøver etter beste evne å tilpasse dagen for minst mulig smerter. Smertene er uavhengig av aktivitetsnivå. Har gått til fastlegen (to ganger) med problemet, men hun avfeier det bare som ligamentsmerter. Ligamentsmerter har jeg også til tider, og dette er ikke det. Kan jeg på noen måte få sjekket om det er luftsmerter? Kan jeg evt. ta noen legemidler for å se om det blir bedre? Har også lavtliggende morkake (gynekologen skrev lavt sete placenta) og har hatt flere blødninger i svangerskapet. Spurte fastlegen om det kunne være sammenheng mellom blødning og magesmerter. Da fikk jeg til svar at man måtte stole på kroppen, og at graviditeten var utenfor min kontroll (dette var i uke16). Det forstår jeg, og jeg har egentlig slått meg til ro med at mine blødninger og magesmerter ikke trenger å henge sammen, men det hadde vært så deilig med en avklaring. Uansett hva utfallet måtte være. Takk for svar,

Kvinne 30
Svar

  

Det er litt vanskelig å forstå hvor du kjenner smertene. Hvis fastlegen mener at det er ‘ligamentsmerter’, så må det jo være lokalisert til siden av livmoren. Det er ikke vanlig at det oppstår smerter i båndene som er festet til livmoren (ligamenter) når den gravide livmor vokser.

Hvis det er muskelknuter i livmoren, så kan de vokse og gi smerter. Det vil da være et ømt parti på livmoren, og gynekologen kan se forandringer i livmorveggen. Det kan være cyste på eggstokk som kan dreie seg rundt, torkvere, og det kan gi intense smerter. Nevnte forandringer vil kunne avsløres ved ultralyd, og du har vel nylig vært på ultralyd?

Jeg kan ikke se at det er sammenheng mellom blødning og smertene. Lavt sete av placenta kan gi blødning, men ikke smerter.

Så kan det skje forandringer i tarmsystemet under graviditeten. Lukkemuskelen i mellomgolvet kan være svekket så det kommer magesyre opp i spiserøret, det som betegnes refluks. Det vil gi et brennende/sviende ubehag i toppen av magen, rett under ribbeina. Tyggetabletter Gaviscon kan hjelpe

Forstoppelse er ikke uvanlig, det kan også gi smerter. Fiberrik kost motvirker forstoppelse

Luftsmerter er også vanligere hos gravide. Du kan forsøke Minifom kapsler 1x3.

Lykke til videre med graviditeten. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-