Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Legemidler og alkohol i tidlig graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg fikk nettop positiv test på graviditet- tok den selv hjemme. Dette blir vårt barn nr 3. Den første gutten vår kom på «naturlig» vis og den andre måtte til med IVF etter 2 års forsøk. Nr 3 derimot kom som ett sjokk. Jeg er redd for å ha pådratt babyen skade mht at jeg trodde ikke i min villeste fantasi at jeg skulle bli gravid igjen. Jeg gikk på minipillen, tok antibiotika for hudsykdom- tetralysal og i tillegg skulle jeg på festival som innebar 2 dager med alkohol og på samme tid en 5 dagers med primolut for å utsette mens. Jeg oppdaget etter 2 uker avsluttet «kur» med primolut at mensen aldri kom og tok en test som var positiv. Disse medikamentene skal en overhode ikke ta når en er gravid..?! Men det var så tidlig i svangerskapet jeg tok dem at Jeg kunne heller ikke vite jeg var gravid siden de tas ett par dager før mens. Har selvsagt ikke rørt hverken medisiner eller alkohol etter påvist graviditet..!! Hva risiko står babyen for nå? Jeg er ca 6 uker på veg. Bør jeg ta noen utvidet test? Får ikke komme til hverken lege eller Gyn før etter ferien......

Kvinne 32
Svar

  

Det er mange som er blitt gravide på minipiller (gestagen) og det er ikke påvist fosterskader. Primolut er også et gestagen, og det har faktisk -før man fikk graviditetstester- vært brukt for å påvise graviditet, nettopp som du har erfart, ved at det ikke kommer blødning når man stopper med gestagen, hvis man er gravid. 

Tetralysal skal ikke brukes i svangerskap fordi det kan gi misfargning av tannemalje, men så tidlig i graviditet er det ikke et problem. 

Så det med alkohol, og her er det bare å minne om at for forrige generasjon, de som var gravide på 70-tallet,  hvor man ikke kjente til  alkohols skadelige effekt på fosteret, da var det mange som drakk alkohol under graviditeten, og det gikk bra. 

Så jeg kan ikke se at det er grunn til bekymring. De tester du kanskje tenker på er for å undersøke ved kromosomfeil, men det er ikke her det skjer skade. Følg de vanlige undersøskelser i graviditeten.

Så ta det med ro og lev sundt. Husk å starte med folat, for det har du vel ikke begynt med?

Lykke til videre i graviditeten. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-