Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt stoffskifte under graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg har lavt stoffskifte og planlegger å bli gravid. Jeg har akkurat tatt en blodprøve og svarene var fine. Jeg har vært stabil i flere år nå. Fastlegen min sa at det ikke ville være behov for nye blodprøver før i uke 12 dersom jeg evt ble gravid nå. Stemmer det? Jeg fikk også beskjed om at jeg ikke ville få noen ekstra ultralyder som ekstra oppfølging under min graviditet. Jeg stusser litt over at jeg ikke skal ta nye blodprøver før i uke 12, ut ifra hva jeg har lest meg opp på. Angående ekstra ultralyder så har jeg forstått det sånn at det gjøres ulikt fra lege til lege.

Kvinne 31
Svar

  

Det er viktig at ditt stoffskifte er velregulert før du blir gravid. 

Ifølge Veileder i fødselshjelp for norske gynekologer 2020 skal dosen av Levaxin økes med 20% så snart du vet at du er gravid. TSH måles hver måned. Laboratoriet har sannsynligvis referanseverdier for TSH i graviditeten? (Normalområdet for TSH under graviditet ligger litt lavere enn hos ikke-gravide). Det er ikke grunn til ekstra ultralydundersøkelser med mindre det er tegn på noe unormalt. Hvis stoffskiftet er velregulert, er det ingen økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet.  

Husk å begynne med folat 400 mikrogram noen måneder før du prøver å bli gravid. Inntak av jod under graviditet og amming bør ligge mellom 175 og 600 mikrogram per dag.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-