Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt stoffskifte og graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid og har lavt stoffskifte. Har hatt god kontroll på sykdommen før jeg ble gravid. Når jeg fikk positiv test så ringte jeg legen for å justere dosen. Først tok det tid før jeg fikk time også tok legen feil på at jeg skulle justere opp dosen og mente det så fint ut på blodprøvene. Etter en stund ble jeg veldig dårlig og insisterte på at legen tok feil og først da ble dosen justert opp. Da var jeg ca 8+0. I ettertid har jeg blitt veldig engstelig for at det har gått ut over fosterutviklingen i starten av svangerskapet. Hvis jeg hadde visst hvor farlig det var hadde jeg mast mer tidligere. Klarer ikke å slutte å tenke på det. Håper på svar.

Kvinne 29
Svar

  

Jeg forstår din engstelse med en kronisk sykdom som kan innvirke på fosterets utvikling.

Det er et godt utgangspunkt at du var vel regulert da du ble gravid. Tyroksinbehovet øker under graviditet, og det er andre ‘normalverdier’ for TSH som brukes for å vurdere tyroksinbehovet. Det er vanlig å øke tyroksin inntaket med ca. 20% når graviditet er diagnostisert. TSH måles deretter månedlig frem til 30. svangerskapsuke, og så minst en gang før fødselen. Tyroksindosen justeres etter prøvesvar. Ofte må man øke tyroksindosen med 50-80% i løpet av svangerskapet.

Du forteller at du ble veldig dårlig, men ikke hva som gjorde deg dårlig. Jeg kan ikke forestille meg at du ble dårlig av evt. litt for lavt tyroksinnivå. Jeg synes at du skal be om en tidlig ultralyd ved ca. uke 12 for å se om fosteret har utviklet seg normalt, og det vil jeg absolutt tro er tilfelle. 

Lykke til med graviditeten, jeg tror at det skal gå bra,

Vennlig hilsen Mette