Lav blodprosent i svangerskap

Spørsmål

var på svangerskapskontroll hos fastlegen min i går og fortalte at jeg følte meg svimmel (snø foran øynene) og svært trøtt. Er gravid i uke 31. Da vi skulle måle blodprosentene (?) ble hun sjokkert og sa den var svært lav, bare 60 (?), og tok umiddelbart en ny test som hun ville sende til analyse. Det ga et riktigere svar, sa hun. Hun sa så at jeg skulle bli kontaktet dersom det var noe "jeg behøvde å vite", hvis ikke skulle jeg komme tilbake om tre uker. Fikk beskjed om å begynne på jerntabeletter og vitamintilskudd umiddelbart. Selv ble jeg jeg ganske usikker og redd for at dette kan indikere noe alvorlig? Sist vi målte hemoglobinnivået (?) var det 11, 7, det var i november. Er det sammenheng mlm tallet 60 og 11, 7?

Under graviditeten har jeg ofte bod i forbindelse med avføring. Aldri mer enn på papiret, og jeg har fortalt det til legen, hvun mener det ikke er unormalt. (jeg har ikke hemorrider eller polypp sier hun). Kan dette ha en sammenheng?

mvh, usikker

Relevante sykdommer/medisiner: gravid, svært lavblodprosent

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Det er neppe noen tvil om at du har lav blodprosent. Imidlertid er det normalt at blodprosenten synker i løpet av svangerskapet, dette skyldes at blodvolumet øker og tettheten av hemoglobin (eller konsentrasjonen om du vil) synker.

Blodprosent er et villedende begrep som ikke bør brukes, istedetfor brukes Hemoglobinverdien. 11.7 er din hemoglobinverdi, og dette er ikke noen unormal verdi for en gravid kvinne (men det var kanskje etter at du hadde tatt jerntilskudd?). Dette tilsvarer en gammeldags blodprosent på knapt 80, men glem blodprosenten.

Dine lave verdier skyldes nok at du hadde litt lite jern innabords før du ble gravid og nå synker verdiene til litt for lave nivåer. Derfor er det riktig at du tar jerntilskudd. Ferritinverdien gjenspeiler jernlagrene i kroppen og bør være den målingen som styrer hvor mye jern du skal ta, men det vet sikkert legen din allerede hva den verdien er.

Blod i forbindelse med avføringen skyldes oftest hemorroider og du har neppe blødd så mye baktil at du får så lav blodprosent, men det kan jo bidra. Legen din må undersøke hvorfor du har blod i avføringen, enten ved å kikke på endetarmsåpningen eller kikke inn i endetarmen med rektoskop.