Kynnere.

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 33 etter IVF forsøk. Barnet er veldig ønsket etter lang tids prøving, så det er mulig jeg bekymrer meg mer enn normalt at det skal gå galt. Jeg har de siste ukene hatt mer og mer kynnere. Nå kommer de bare jeg snur meg i sengen, hoster, ler, reiser meg fra sittende til ståande. Eller står lenge av gangen. Hvis jeg tar en spasertur har jeg kynnere nesten konstant hele turen. Kan dette føre til for tidlig fødsel? Bør jeg holde meg i ro (sykemld) fra jobb?

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. 

Det er vanskelig å skulle vurdere dine kynnere uten å snakke med deg. Det er generelt vanskelig å vurdere kynnere fordi de er så forskjellige fra kvinne til kvinne og fra graviditet til graviditet. 

Når du er rundet 30 graviditetsuker, vil en kjenne mer til kynnere fordi barnet vokser mer og livmoren trenger å gjøre plass til barnet. Kynnere er normale når de kommer ureglmessige og ikke gjør vondt. Hvis det kommer oftere kynnere, flere i halvtimen og de kjennes godt/ er vonde, bør en holde seg mer i ro og evt hvir de ikke gir seg på noen timer, vurdere å ta kontakt med jordmor/fødeavdeling for en sjekk. 


Men du har gått med dette over flere uker og da tenker jeg at det kan være mer normale kynnere som kommer når du beveger deg eller er sliten. Kynnere er ikke farlige, men en bør som sagt finne ut at de roer seg /forsvinner når en legger seg ned og hviler. Hvis de ikke forsvinner, eller at en samtidig har mensmurringer i rygg /mage, er det best å ta kontakt for en vurdering. Da vil en få en samtale og jordmor kan kartlegge hvordan kynnerne er og en kan si noe om dette er normalt eller ikke. og evt vurdere om en skal til gynekolog for en ultralyd for å se om livmorhalsen er forkortet. Der vil en få en vurdering på om kynnerne påvirker livmorhalsen eller om de er ufarlige.


Når det gjelder om du skal ta det med ro på jobb, bør du snakke med jordmor/lege. Det kommer jo også ann på hvilken type jobb du har. Har du merket at det blir værre på jobb? Da kan det være lurt å redusere litt noen uker for å passe på at det ikke blir værre. 


Hvis det endrer seg mye på kort tid, at kynnerne blir vondere på en ettermiddag, må du ikke være redd for å ta kontakt med fødested og be om råd.  

Håper dette var oppklarende. Lykke til.Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-