Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kort livmorhals

Spørsmål

Hei. Kvinne 31 år og førstegangsfødende. Er i svangerskapsuke 29+5 har pcos og ble gravid med letrozol. Jeg har hatt kynnere siden uke 22. For to uker siden var jeg på kontroll pga mye kynnere. Livmorhalsen ble målt og den var på 27mm, den ble målt på nytt to uker senere og var da bare 7mm. Jeg ble lagt inn på fødeavdeling for observasjon. Det ble blant annet gjort målinger av barnet ( alt var helt fint og barnet var upåvirket av kynnerene) ble også målt blodtrykk, puls ble tatt bakterieprøver fra kjeden og urin kontrollert. Alt var her også helt fint. Ble gjort ny måling av livmorhalsen et døgn etter målingen på 7mm og den var uendret, ble da sendt hjem. Føler det var en del spørsmål jeg ikke fikk svar på. Er det noen mulighet for at livmorhalsen kan vokse igjen? Er det omtrent garantert at jeg vil gå i for tidlig fødsel? Er det å ligge i sengen det eneste jeg kan nå? Er det eventuelt noen andre prøver jeg bør da? Har ingen sykdommer, med unntak av at jeg har fått påvist litt lavt stoffskifte i graviditeten og jern mangel.

Kvinne 31
Svar

  

Jeg har konsultert Veileder i fødselshjelp for norske gynekologer og forhørt med lege ved fødeavdelingen på St Olavs Hospital. Begge steder anbefales behandling med hormonet Progesteron. Er det foreslått av de legene som behandler deg? Det er mange studier som viser at det har effekt mot for tidlig fødsel. 

Til dine spørsmål:

· Er det noen mulighet for at livmorhalsen kan vokse igjen? Svar: nei, det er ikke sannsynlig

· Er det omtrent garantert at jeg vil gå i for tidlig fødsel? Svar: det er øket risiko, men ingen ‘garanti’ for at du føder for tidlig (dvs. før uke 37)

· Er det å ligge i sengen det eneste jeg kan nå? Svar: det har effekt å ligge i sengen, men ta det rolig uten store anstrengelser

· Er det eventuelt noen andre prøver jeg bør da? Svar: det er tilsynelatende tatt de aktuelle prøvene

Jeg vedlegger det som står i Veilederen.

Lykke til, vennlig hilsen Mette


Anbefaler: Progesteronbehandling til kvinner med risiko (for tidlig fødsel)
Progesteron kan gis fra 16 til 34 uker til kvinner med kort cervix (ultralydmål <20 mm ved singleton og ultralydmål <25 mm ved flerlinger) og til kvinner med tidligere spontan preterm fødsel <34 uker.

Anbefaler ikke: Sengeleie ved truende for tidlig fødsel
Sengeleie er ikke dokumentert som effektiv behandling og anbefales ikke 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-