Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kontroller i graviditeten

Spørsmål

Hei - Jeg fant ut på fredag at jeg er gravid. Da stod det (2+3) på graviditetstesten. Jeg hadde siste mens 29/04, og da vil det si at jeg er 4 uker på vei? - Jeg var hos legen for 3 uker siden, det var før jeg viste at jeg var gravid. Da ble det målt at ferritinnivået var på 20 og hemoglobin 14,2. Jeg står på aminojern, og lurte på om jeg skal fortsette med dette eller er det lurt å stoppe? Jeg har tatt folat siden jeg sluttet med prevensjon. - Når bør jeg ta kontakt med jordmor? - Jeg ønsker også etter hvert å finne ut om fosteret er frisk eller ikke. Hvordan fungerer dette? Holder det med kun ultralyd? Har veldig lyst til å ta en grundig undersøkelse på det, da på min kjæreste sin side er det mye sykdommer.

Mann 26
Svar

  

Gratulerer med graviditeten. Man regner varighet av graviditeten fra siste menstruasjons første dag, så du er nå 4 uker og 4 dager. Det stemmer godt med graviditetstesten som regner graviditeten fra befruktningen og dermed viser to uker mindre. Beregnet termin er ca 6.febuar. Ved rutine ultralyd vil man evt. korrigere terminen.

Det er fint at du allerede har startet med folat, det skal du bruke i de første tre måneder. Du har en fin blodprosent, men litt lavt jernlager. Du kan slutte med jerntilskudd og få målt blodprosent og jernlager når du er 18-20 uker for vurdering av mulig behov for jern.

Du bør allerede nå ta kontakt med jordmor eller lege for svangerskapskontroll. Du kan selv velge om du vil kontrolleres av jordmor eller av fastlegen. Her kan du ta opp hvilke sykdommer som er hyppige i barnefars familie og om det er behov for ekstra undersøkelse i svangerskapet.

Det er vanlig med rutineultralyd i uke 17-18 hvor man kan se om fosteret har utviklet seg normalt og hvor de viktigste organer kan vurderes (f.eks. hjerne, hjerte, lever, nyrer, tarmsystemet, armer og ben), men man kan ikke få garanti for at fosteret er helt friskt. 

Jeg anbefaler deg å studere disse sidene hvor det gis detaljert informasjon om forhold ved svangerskap og kontroller

Konsultasjoner i svangerskapsomsorgen - Helsedirektoratet

Lykke til med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette