Kona mi er gravid – Kan treningspreparater” ha påvirket fosteret?

Spørsmål

Hei.
Jeg har brukt treningspreparatene Methandrostenolone (Dianabol) (i to måneder) og Clenbuterol (et par uker). Har nettopp oppdaget at kona er gravid og vi er bekymret for om dette kan ha påvirket fosteret. Kona brukte også Clenbuterol ved unnfangelsen (i en måned).

Mann, 32 år

Svar

Jeg vil begynne med å si at jeg ikke tror at dere har så veldig stor grunn til å bekymre dere.

For å ta din bruk av disse preparatene først. Når det gjelder clenbuterol, så kan jeg ikke se at din bruk av dette preparatet skal kunne være skadelig for fosteret. Det samme vil jeg si om Methandrostenolone. Methandrostenolone er et såkalt anabolt steroid. Disse preparatene kan ha en rekke til dels alvorlige bivirkninger, blant annet kan sædkvaliteten og mengden spermier reduseres. Men jeg kjenner ikke til at Methandrostenolone kan skade spermiene slik at det igjen påvirker fosteret. Med andre ord, selv om Methandrostenolone kan ha påvirket sædkvaliteten din (noe som muligens ikke har vært et stort problem for dere....), kan jeg med rimelig sikkerhet anta at din bruk av ”treningspreparater” ikke har påvirket fosteret.

Når det gjelder graviditet og medikamenter, er det nær sagt alltid morens bruk av medikamenter som man er redd kan påvirke forsterutviklingen. Man skal derfor aldri bruke medikamenter under svangerskapet uten at man vet at disse er trygge for fosteret. Blant annet på grunn av denne ”føre var”-holdningen, vet man dessverre for lite om hvilke medikamenter som kan være fosterskadelige. Clenbuterol er nok ikke noe unntak, særlig siden dette preparatet ikke brukes i noen særlig grad til rent ”medisinske” formål.

Man vet altså lite om konsekvensene av å ta Clenbuterol tidlig i svangerskapet. Når det er sagt, så har jeg i alle fall ikke funnet noen informasjon om påviste fosterskadelige effekter av Clenbuterol hos mennesker.

Mitt råd til dere er å forsøke å ikke bekymre dere så mye. Sannsynligvis har barnet det veldig bra. Jeg synes likevel, i og med at det kan være en liten risiko, at kona di skal informere legen sin om dette når hun er på kontroll.

Lykke til med svangerskapet!