Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i svangerskapet

Spørsmål

Hei! Jeg er 23 år gammel og gravid i uke 16. Hver kveld/natt begynner det å klø under føttene mine, og det slutter ikke å klø. Dette har pågått i ca 1 mnd. Det er ingen sår eller utslett under føttene mine. De siste 2 ukene har jeg vært sykemeldt 100% på grunn av at jeg ikke har fått sove noe om natten. Burde jeg oppsøke legen når det kommer til kløen? Kan det ha en sammenheng med at jeg ikke har fått sove særlig mye? Det klør på dagen også, men ikke i like stor grad som på kvelden og natten.

Kvinne 23
Svar

  

Ca 25% av gravide har kløe i løpet av svangerskapet, så det er et normalt fenomen. Det forklares ved at huden settes på strekk (hevelse i føttene ?) og ved de hormonendringer som inntrer hos den gravide, spesielt det høye østrogennivået.

Det finnes imidlertid en alvorligere årsak til kløe, det som betegnes ‘kolestase’ hvor det er sviktende funksjon av leveren med opphoping av gallestoffer i huden. Denne tilstanden forekommer hos ca. 1 % av gravide, men vanligvis først i siste trimester, siste tre måneder av svangerskapet. Du bør få sjekket din lever ved en blodprøve hos din fastlege for å utelukke at det er den alvorligere formen. 

Smør føttene med en god fotkrem før du legger deg. Hold føttene kalde. I Norsk veileder i fødselshjelp anbefales Polaramin®, maks 12 mg/døgn for å lindre kløe og hjelpe ved søvnvansker

Jeg håper at du kan få hjelp av behandlingen. Symptomet vil forsvinne raskt etter fødselen.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-