Karriere eller helse?

Spørsmål

27 år gammel kvinne, gravid for første gang, 21 uker på vei. Første trimester var preget av kvalme, tretthet, dårlig søvn, akneutbrudd, oppblåst mage og kraftig forstoppelse. Kom meg gjennom hverdagen takket være avføringsmidler som gradvis fikk mindre effekt.
I andre trimester var kvalmen over og jeg fikk større appetitt, hvilket førte til rask vektøkning. Har gått opp 7,5 kg totalt hvilket føles mye så tidlig i svangerskapet. Opplever å bli andpusten av små anstrengelser og kan gjøre lite fysisk aktivitet før jeg blir sliten og får vondt i bekken og korsrygg. Lange arbeidsdager på kontoret (standard arbeidstid er 10 timer uten pause) gjør at energinivået er på bunn.
Følelsen av å være utmattet har intensivert den siste tiden. Idéen om å stå i jobb frem til fødsel blir stadig tyngre og jeg føler meg ofte nedfor. Kjennes ut som om jeg er i ferd med å gå inn i en svangerskapsdepresjon, og jeg er redd for at dette skal utvikle seg til en fødselsdepresjon når barnet er født.
Da jeg jobber i USA er arbeidsforholdene ikke slik som i Norge og arbeidstakers rettigheter er generelt svært begrenset, hvilket gjør det vanskelig å be om noen form for tilrettelegging på arbeidsplassen (f.eks. kortere arbeidsdager). Slik jeg ser det har jeg tre valg: 1. ”tyne meg til det siste” for å forbli i jobb frem til termin, 2. ta en ubetalt sykedag f.eks. hver andre eller tredje uke for å ”komme meg” inntil jeg blir innkalt til sjefen pga. fravær, trolig med oppsigelse som konsekvens, eller 3. velge å si opp jobben for å få tid til å prioritere egen helse.
Jeg synes ikke noe om å få hull i CV’en pga. svangerskap og fødsel, og jeg føler en sterk forventning fra flere hold om at jeg må holde ut i det minste inntil én måned før termin. Samtidig føler jeg at det er svært begrenset med tid jeg klarer å fortsette i jobb slik arbeidsforholdene er per i dag.
Hva bør jeg gjøre i denne situasjonen, da også med tanke på hvordan få det bedre med meg selv resten av svangerskapet?

Svar

Hei.

Der stiller du et svært godt og viktig spørsmål, men himmel og hav så vanskelig det er å skulle gi deg noe konkret svar eller råd her, for det er jo tildels store livsvalg og verdivalg det handler om, og ikke rent medisinsk.

Hvis en setter til side spørsmålet om du skal prioritere deg selv og din helse, eller din karriere, som jeg forstår er aktuelle valg og problemstillinger her, så kan en ihvertfall tenke litt generelt:

I hverdagen din, utenfor jobb, så får du i det minste prioritere hardt og velge vekk alt som ikke er aldeles nødvendig. Dvs frivillige oppgaver, organisasjoner, rydding osv osv, for det meste av slikt er jo sjeldent livsnødvendig. Da vil du få mer muligheter til å ta deg inn på fritiden.
Og ha som aktivt "program" å være snill med deg selv, unn deg gode opplevelser, ting som gir deg energi og glede, -samme hva det er, bare det er rett for deg.

Når det gjelder dette med å velge jobb eller helse/trivsel, så er dette personlige livsvalg, som sagt, og der finnes ingen ferdige eller sikre svar på hva du skal velge. Jeg tenker at et riktigst mulig svar på dette spørsmålet, kan du i beste fall kanskje få ved å diskutere med venner / familie / fortrolige, slik du får luftet og endevendt problemstillingen, og på den måten jobber deg frem til rette konklusjoner og valg.

Jeg tror nok at jeg i utgangspunktet både som lege og privatperson heller i den retning av helse og trivsel er uendelig mye viktigere enn ethvert jobbforhold, men vet godt at andre tenker anderledes om dette.
Håper at du kan finne gode løsninger her, og at rådene kanskje kan være til nytte. Ikke ta slike valg alene, diskuter med venner og familie, igjen og igjen.
Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-