Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Karpaltunnelsyndrom hos gravid

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 32+5. I den siste måneden har jeg slitt med smerter i armene fra skuldrene og ned til fingertuppene. Hendene er hovne. Jeg kjenner det spesielt mye om natten, og våkner som regel i fire-tiden av at det gjør vondt. Jeg forsøker mange ulike sovestillinger, med puter her og der. Nå har jeg funnet ut at det som funker best er å sette meg opp i sittestilling for å sove de siste timene om morgenen. Jeg har også hevelser i bena, men der gjør det ikke vondt. Jeg leser om ødmer på lommelegens nettsider, og jeg har også tatt en kort prat med fastlegen min som mener det er ansamling av vann i kroppen det handler om. Men når jeg leser rundt om ødmer, så ser jeg aldri at armer er nevnt? Det handler mest om føttene hos gravide. Jeg har to spm: 1. Er det snakk om ødmer, eller er det noe annet? 2. Hva kan jeg gjøre for at det skal gjøre mindre vondt?

Kvinne 32
Svar

   

Hos de fleste gravide vil det danne seg ansamlinger av væske (ødemer) mange steder i kroppen. Mest synlig i beina som blir hovne, spesielt ut på dagen, men en del av ødemet forsvinner i løpet av natten. Ødem kan være ledd i svangerskapsforgiftning, men da vil det også være andre symptomer som høyt blodtrykk og eggehvite i urinen. 

Ødemer vil kunne danne seg på andre steder i kroppen hvor det er mindre synlig, men kan være plagsomt.

Det du beskriver med smerter i hendene og at de er hovne, kan gi mistanke om at du har lett grad av det som betegnes ‘Karpaltunnelsyndrom’ med smerter i hendene, prikking eller nummenhet fra håndleddet og ut i tommel, pekefinger og langemann. Det kan være smerter og stramming i hele armen. Tilstanden er meget vanlig hos gravide og skyldes at en nerve som går fra armen til håndens fingre kommer i klemme, sannsynligvis fordi ødem trykker på nerven

Dine to spørsmål: 

1. Er det snakk om ødemer, eller er det noe annet? Svar: ja, det er ødemer som trykker på nerven

2. Hva kan jeg gjøre for at det skal gjøre mindre vondt? Svar: Smertene kan bli verre når du repeterer en bevegelse mange ganger, eller når hånden holdes i én spesiell stilling. Det kan hjelpe å riste på hånden. En skinne som holder hånden i gunstig stilling om natten, kan hjelpe. Vanndrivende legemidler skal ikke gis til gravide.

Du må snakke med din lege om dine symptomer og få råd om behandling. Du kan lese mer om Karpaltunnelsyndrom og få råd på denne hjemmeside:

https://www.ullevalkiropraktor.no/karpaltunnelsyndrom-gravid/

Heldigvis forsvinner symptomene raskt etter fødselen.

Vennlig hilsen Mette 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-