Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan muggent brød skade et foster?

Spørsmål

Hei, er gravid uke 13+3. Stekte i dag frosne rundstykker fra butikken, på 210 grader i 10 min hjemme. Spiste ett, og kjente vagt en underlig smak, men reagerte ikke ordentlig før jeg kom til rundstykke nr 2 og kjente ordentlig mugg-smak. Kan dette være skadelig? Hvordan/på hvilken måte? Burde man kaste opp el.l. i slike tilfeller? Rundstykkene hadde ikke gått ut på dato, men går ut fra at oppbevaringen et eller annet sted ikke har vært helt som den skulle, kan ha vært hjemme, at de har tint her.. SÅ ingen spor av mugg. Rundstykkene hadde valmuefrø på toppen, mistenker at smaken kom fra dem, men ikke sikker. Når blir mugg skadelig for foster?

Kvinne 33
Svar

  

Du har tatt frosne rundstykker ut av posen for steking, du har ikke sett noe mugg på dem, bare kjent en muggen smak. Jeg kan ikke forestille meg at det kan være skadelig for ditt foster. Jeg har forsøkt å finne frem til råd fra kostholdseksperter, men finner ikke konkrete råd ang muggsopp. Tenker du kanskje på blåmuggoster som kan være skadelige for foster? Her er det risiko for infeksjon med listeria-bakterien, ikke ‘mugg’ som er skadelig.

Hvis man smaker noe uvanlig, så er første reaksjon vel å spytte det ut igjen, det er ikke lett å fremkalle en brekning.

Du stiller spørsmålet om når mugg blir skadelig for foster? Noen sopparter kan danne det som betegnes mycotoksiner som muligens kan påvirke fosterets vekst, kan gi senaborter eller for tidlig fødsel, kan øke risiko for svangerskapsforgiftning og gulsott hos den nyfødte. Det må sannsynligvis dreie seg om langvarig påvirkning i svangerskapet. Det konkluderes i en nyere oversikt med at foreliggende studier om mycotoksin er for usikre til at man kan gi generelle råd til gravide. 

Her må man bruke litt sunn fornuft.  Det er ingen som advarer gravide mot å spise muggent brød, det må bety at man ikke har sett at det kan skade. Du har spist meget små mengder av noe som ikke har sett ut som sopp, og det er tvilsomt om det har vært sopp.  Og det er ikke kjent at sopp  kan skade. Du må kunne ta det helt med ro. 

Lykke til med det videre svangerskap, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-