Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan lokal kortisonbehandling ha skadet fosteret?

Spørsmål

Hei Lommelegen! Jeg er en 32 år gammel kvinne som har nettopp fått vite at jeg er tidlig gravid. Samtidig sitter jeg inne med noen bekymringer (som sikkert alle kommende mødre).

Jeg har opplevd stort håravfall siden juli 2020 trolig grunnet p-pille stopp og spontanabort i mars/april. Jeg gikk derfor til hudlege og fikk utskrevet Locoid 0,1% liniment for blant annet eksem/kløe i hodebunnen og skulle bruke dette 1 gang daglig i 2 uker (i første omgang). I løpet av den andre uken med bruk har jeg vært gravid uten å vite det.

Kan dette ha påvirket fosteret eller de dannede cellene? Jeg ble fortalt av hudlegen at jeg skulle slutte så snart jeg fikk vite at jeg var gravid, men siden det trolig var uke 1/unnfangelse visste jeg ikke noe om dette. Føler derfor at jeg har ikke skapt det beste grunnlaget for det kommende fosteret og bekymrer meg for dette. Jeg gjennomførte 2 uker med behandling, men har ikke brukt linimentet siden. Jeg har også som sagt opplevd tidligere spontanabort rett etter p-pille stopp. Er det større sjanse for meg å oppleve en spontanabort igjen? Jeg er ellers frisk og rask, og har ikke noen andre form for helseproblemer annet en årlig pollenallergi. Jeg tar tilskudd for gravide og har gjort det siden før unnfangelse. Tusen takk for hjelp og svar!

Kvinne 32

Kvinne 32
Svar

Som du selv er inne på, så er mange gravide engstelige hvis de har tatt legemidler før de de visste om graviditeten. Heldigvis er det slik at det bare er et fåtall legemidler som er skadelige for fosteret.

Locoid er et middelsterkt kortisonliniment, og det er ikke store mengder som tas opp i blodet med mulighet for å komme til fosteret. Det foreligger meget god dokumentasjon (1,5 million gravide kvinner) for at lokal kortisonbehandling ikke øker risiko for fosterskader. Ved stort behov for lokalbehandling med kortison frarådes bruken ikke under graviditet.

Jeg viser dessuten til at mange gravide har sykdommer som medfører at de må bruke kortison tabletter under graviditeten, og det jeg kan se, er det ikke påvist økt forekomst av utviklingsavvik. Her dreier det seg altså om fostre som under hele graviditeten har vært utsatt for mye større mengder kortison enn det som er tilfelle med lokalbehandling.

Så jeg finner ingen grunn til engstelse.

Med hensyn til risiko for ny abort, så anser man ikke den er øket før etter at det har vært tre aborter på rekke. Men husk at man regner med at 20-30 % av alle graviditeter ender med spontanabort. Høy alder øker risikoen, men du er i gunstig alder.

Lykke til med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-