Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg være faren?

Spørsmål

Hei Jeg har tidligere sendt inn dette spørsmålet, men jeg ønsker din vurdering før jeg endelig legger dette bak meg. ­­Hei, Jeg har et spørsmål om bruk av ultralyd/termin-dato for fastsettelse av befruktningstidspunkt/ farskap. 1. 15 Juli 2018 så har jeg "samleie" med en jente (scenario x1)(manuell sex med sæd på fingre) 2. 19 August 2018 har en ANNEN MANN samleie med samme jente (scenario x2). Jente finner ut at hun har blitt gravid i September og mener at det skyldes scenario x2. Hun antar (hun mener å ha husket å ha hatt mensen) 5 August 2018 og beregner sammen med fastlegen termindato 15 Mai 2019 basert på siste menstruasjonsdag. Ultralyd 1 (18 uker) bekrefter 15 Mai 2019 som termindato. Ultralyd 2 setter termindato på 14 Mai 2019. Jente føder barnet 30 April 2019. Men dette skyldes at sykehuset selv har satt igang fødselen fordi de mener at barnet er "tykk" og at jente dermed slipper å vente helt til termindato. m.a.o det er ikke "naturlig" fødsel, hun kunne gått helt frem til termindato. Ifølge legen har hun dermed født 2 uker før termin og at det er innafor. Jente mener klart og tydelig at jeg (scenario x1) ikke er barnefaren. Mitt spørsmål er om ultralyd kan ta så stor feil? Er det noe sannsynlighet for at det er mitt barn? Tusen takk.

Mann 25
Svar

Hei. 

Det er aldri enkelt å skulle svare på slike henvendelser for å avkrefte eller bekrefte et farskap.  Den eneste muligheten for å bekrefte dette helt er med en farskapstest. 

Når det gjelder ditt tilfelle er jeg derimot ganske sikker. 

Sjansen for at hun skulle bli gravid med manuell sex med sæd på fingrene er ekstremt liten. Og uansett om dere hadde hatt ett samleie, er det en måned fortidlig i forhold til unfangelsestidspunktet. Hun hadde eggløsning i midten av august og ble gravid da. Med den andre mannen. Ikke med deg. 

Håper det var et greit og tydelig svar, som gjør at du kan slappe av når det gjelder denne saken!!