Kan jeg slippe å veie meg?

Spørsmål

Er overvektig og gravid. Har litt fobi for å veie meg (iallefall å dele vekta med andre). Er det mulig å unngå å bli veid under svangerskapskontrollen? Jeg kan jo følge med vekta hjemme og se om det er store forandringer. Har hørt om andre som har sluppet å veie seg, men hva sier man som grunn da? Trenger man en grunn?

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Det er ingen som kan tvinge deg til å veie deg på svangerskapskontrololer, du kan forsåvidt bare si det som det er, at du synes det er ubehagelig å "dele vekta" med noen. Imidlertid er det jo en grunn til at man veier seg på svangerskapskontrollene - for å følge med på at vekten øker slik den skal og at det er en normal utvikling.

Kan du ikke ta en prat med legen din om det eller jordmor og høre om de har noen sterke synspunkter som dere kan diskutere sammen. Kanskje dere kan legge en slagplan for hvordan du kan øke aktivitetsnivået og forbedre kostholdet slik at du kan være godt i gang med å tenke sunt når barnet er ute og du ønsker å komme ned i den vanlige vekta di og eventuelt enda lavere?

Husk at svangerskapskontrollene er til for deg og barnet ditt og ikke for at noen skal kontrollere at du er slik de ønsker det!

Lykke til!