Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg nippe til bittelitt vin, dersom jeg eventuelt er gravid?

Spørsmål

Vi er et par på 30 år som prøver å bli gravide. Jeg har målt morgentemperaturen de siste 6 månedene. Syklusen min er regelmessig og jeg kjenner den relativt godt. Jeg hadde eggløsning i går og til helgen er vi invitert på hyttetur med et vennepar. Kan det være skadelig å nippe til et glass vin til middagen, når vi ikke vet om jeg er gravid ennå? Vi er ganske sikre på at det vil bli tilbudt vin både fredag og lørdag. De vil nok stille spørsmål om jeg er gravid dersom jeg takker nei og vi vil helst ikke fortelle at vi prøver å få barn ennå ettersom vi ikke vet hvor lang tid det vil ta. Ser at det er sprikende meninger om alkohol i prøveperioden på internett og søker derfor råd hos lege.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Enhver vet at alkohol og svangerskap ikke hører sammen, og det er velkjent og godt dokumentert at alkohol kan gi alvorlige fosterskader og misdannelser. Derfor holder man seg helt borte fra alkohol når en er gravid. Problemet er imidlertid at en ikke har noen eksakt kunnskap om minste skadelige dose. Det er selvfølgelig usedvanlig mange mennesker som har "nippet til et glass vin", slik du vurdere, uten å vite at de var gravide, og så har det gått bra, men hvis en ønsker å være på den sikre siden i noe så viktig som dette, så er det eneste fornuftige rådet å holde seg helt borte fra alkohol om graviditet kan være en mulighet, slik som det kan for deg. 

Det er velkjent at man da kan få spørsmål om en er gravid osv, men da kan du jo evt gjøre dette til en interessant sosial utfordring og "eksperiment" å møte dette med å si at "nei takk jeg har bare ikke så lyst på vin idag", noe som avgjort burde være mulig uten å bli "mistenkt" for å være gravid.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-