Kan jeg ha abortert?

Spørsmål

Jeg er 38 år og gravid i uke 10 (10+1). Den siste uken har jeg oppdaget litt farget utflod. Det er ikke så mye at det synes i trusa, men kun på toalettpapiret ved toalettbesøk. Har oppdaget det ca to ganger i døgnet. Fargen er ikke som rent, friskt blod, men mer som rosa utflod. Ved et tilfelle var den mer rødfarget, men har nå gått tilbake til rosa/aprikos. Ingen smerter. Har fremdeles kvalme og tunge bryster, som har vært symptomene hele veien. Tester positivt på hjemmegraviditetstester. Ikke hatt samleie.
Har hatt en tidlig SA for fire år siden. Ikke født noen barn. Er nå veldig bekymret for å miste.
Kan det være en såkalt "truende abort"?
Er det noe jeg kan gjøre for å påvirke at det går bra? Bør jeg holde meg i ro? Kan det være en form for infeksjon hos meg, som bør behandles?
Har time hos fastlege om noen dager. Ikke fått jordmor ennå. Er det noe jeg bør be om hos legen? Tidlig utralyd? Vil dette kunne innebære noen form for risiko for fosteret? Prøver? Gynekologisk undersøkelse? (det er vel litt ventetid på det). Så generelt, hva kan jeg gjøre for å få en avklaring på om ting er i orden? Denne ventetiden virker endeløs, og uroen begynner å gnage.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Jeg skjønner at du er bekymret, det er ikke moro å oppdage blod når en er gravid. Det jeg kan si for å trøste deg er at det er veldig vanlig at gravide oppdager blod i forb m dobesøk. Og de aller fleste gangene er det ikke noe grunn til å bekymre seg, men en vil jo gjerne sjekke om alt er ok med fosteret. Det er vanskelig å lokalisere hvor blodet kommer fra. De fleste gangene er det en ufarlig blødning, men noen ganger ender altså graviditeten her med en abort. I tillegg har du jo svangerskapstegn, og det er jo et godt tegn. Graviditetstester er ikke riktig å bruke i en slik forbindelse, for det måler verdier som ville vært høye også etter en abort.
Det er ingenting du kan gjøre for å hindre dette!! Det du kan gjøre er å få time hos en fastlegen din hvis han/hun har ultralydapparat, hvis ikke kan du heller bestille time hos en gynekolog. Der kan du få gjort en ultralyd slik at du får se om det er hjerteaktivitet. Da får du hvertfall en avklaring på dine bekymringer!!
Du spør om risiko for fosteret, og jeg regner med at du mener i forbindelse med tidlig ultralyd. Det er ikke vist noe skadelig utfall på dette, og diskusjonen går jo i dag om hvor vidt alle gravide skal få tilbud om tidlig ultralyd.
Håper dette gav svar på noen av spørsmålene dine, de viktigste spørsmålene får du svar på ved en ultralyd.
Lykke til!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-