Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jod i graviditeten

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 22 og har ikke stresset mye med hva jeg bør spise og ikke bortsett fra de viktige tingene som upasturisert melk og rått kjøtt m.m. Jeg har tenkt at kostholdet mitt er ok, helt til jeg begynte å lese om jod. Jeg har funnet ut at jeg på ingen måte dekker behovet for jod, og er nå veldig bekymret. Jeg har i gjennomsnitt spist fiskeprodukter av hvit fisk (fiskepinner, fiskekaker, kongekrabbe, shusi med tang..) 1-3 ganger i mnd. Ellers drikker jeg en del melk og Youghurt, men ikke mye hver dag. Kanskje i gjennomsnitt 4 dl om dagen. Ellers har jeg spist ca 4 egg i uken, og noe brunost nå og da. Ellers spiser jeg lite kjøtt, men nå og da, mye grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker. Ut i fra det jeg har lest skal en ha 175 jod i løpet av en dag som gravid, og det jeg har fått i meg kan umulig være over 100, i gjennomsnitt. Jeg skal selvfølgelig sørge for å få i meg nok jod fra nå av, men er veldig begymret for at skaden allerede har skjedd, i og med at hjernen allerede er godt utviklet (?) . Er det slik at dette vil gi veldig stor sannsynlighet for nedsatt fin motorikk, språkutvikling osv. Eller kan det gå fint selvom? Jeg er veldig bekymrer for at jeg har "ødelagt" mye for barnet, og at det er noe som han vil slite med. Eller kan jeg hente det inn igjen ved å spise riktig nå og videre i ammeperioden? Hilsen veldig bekymret gravid

Kvinne 28
Svar

Hei og gratulerer med graviditeten. En gledelig begivenhet som kan gi mange bekymringer. 

Slik du beskriver inntaket ditt er det ikke snakk om alvorlig jod mangel. Så du kan slappe helt av. 

Jeg bruker å anbefale apotekets kosttilskudd for gravide. Det inneholder det meste. 


Du drikker en del melk og det burde være bra. Du har gjort en flott jobb så langt. Det er et normalt og variert kosthold som er målet. 

Noen gravide må ha påfyll av jern, men det kan du sjekke med jordmor. 

Det er også lurt med omega-3. 

Det er fortsatt slik at det er røyk og alkohol som er det viktigste å holde seg unna. 

Fhi beskriver behovet hos gravide med

Gravide og ammende:

  • Kvinner som drikker mindre en 6 dl melk/yoghurt daglig og regelmessig spiser hvitsaltvannsfisk, anbefales et daglig jodtilskudd (150 µg/dag). 6 dl melk tilsvarer om lag 3 glass.
  • Kvinner som drikker mindre enn 8 dl melk/yoghurt daglig, men spiser lite eller ikke noe hvit saltvannsfisk, anbefales et daglig jodtilskudd (150 µg/dag). 8 dl melk tilsvarer om lag 4 glass.

Sjekk med apoteket mengde jod i det gravidetilskuddet du tar. 

så får du hjelp til å få riktig dose. 

Om dette rr reversibelt vet jeg ikke, men du har jo ikke hatt alvorlig mangel på jod, så det trenger du ikke være redd for. 

Kos deg i graviditeten. Snakk med jordmor om det du lurer på. 

Lykke til