Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ikke bruk sovetabletter under graviditet

Spørsmål

Hei er en jente som har kroniske smerter derfor bruker jeg 7,5 mg zopiklone daglig+10 mg vallergan,på natten.Har ganske nylig funnet ut at jeg har blitt gravid.Er i uke 7+2dager,barnet uke 5.Har greid den siste uken og bare ta 1/4 Zopiklone + 10 mg Vallergan istedet for det jeg har tatt tidligere.Men i natt var jeg svært plaget og endte opp med å ta 1/2 Zopiklone + 10 mg Vallergan.Det jeg er redd for nå, er hvordan det påvirker babyen når jeg tar nesten full dose Zopiklon.Jeg tenker nå som hjertet dens er begynt å slå.Den ligger vel helt dopet der inne.Det må jo føles det samme for ungen som visst jeg tok 20 tab Zopiklon?Tror du hjerterytmen til barnet blir påvirket av dette?Har hørt at hjertet til en voksen kan slutte å slå hvis man blir overdosert med sovepiller.Er redd for at hjertet dens kunne ha stoppet eller gått for sakte en stund.Har tenkt litt på om det er andre ting jeg kan ta som er mildere eks Sobril.Har du noe erfaring med dette?

Svar

Hei.

Du har stilt ditt spørsmål til vår jordmor, men hun mente at dette mer var et spørsmål som burde besvares av lege. Derfor får du svar fra meg istedet.

Det er flott at du har trappet ned fra 1 til 1/4 tabl Zopiklion daglig.

Du har ikke skadet fosteret eller gjort noe med hjerterytmen nå, så legg trygt fra deg den bekymringen.
Men samtidig så vil jeg sterkt anbefale deg å kutte ut zopiklon for resten av svangerskapet (og ammeperioden, noe som er minst like viktig da medisinen går over i morsmelk)

Det er en svært god tommelfingerregel å bruke minst mulig medisiner under svangerskap, og skal man bruke noe, så må det være aldeles nødvendig og på strenge medisinske indikasjoner, som f.eks. at man blir direkte syk om man ikke bruker medisinen. Det er jo ikke tilfelle med sovetabletter, så disse må du bare slutte å bruke, og heller tåle dårligere søvn, evt ta middagslurer eller justere tilværelsen slik det passer best. Gravide kvinner er sterke og tåler det!

For Zopiklon og svangerskap så har vi følgende informasjon, hentet ifra Felleskatalogen:

"Klinisk erfaring hos gravide er begrenset. Dyrestudier viser reproduksjonstoksiske effekter. Negative farmakologiske effekter på fosteret i 3. trimester og/eller det nyfødte barnet slik som hypotoni, påvirkning av respirasjonen og hypotermi kan ikke utelukkes. Nyfødte av mødre som har brukt sedativa/hypnotika kronisk i siste del av svangerskapet kan ha utviklet fysisk avhengighet med risiko for abstinenssymptomer i tiden etter fødsel. Zopiklon skal ikke brukes under graviditet."

Det er mao. enda viktigere i siste trimester, at du ikke bruker medisinen, men slutt med den allerede nå. Om du enn skulle slite med dårlig søvn pga dette, så vet jeg at du selvfølgelig velger det fremfor å påføre barnet helseproblemer. Det er et enkelt valg.

De samme betraktninger og råd gjelder Vallergan.

Her har vi følgende informasjon om Vallergan og svangerskap, ifra Felleskatalogen:

"Farmakologiske effekter (dopaminantagonistiske) på mennesker indikerer at fentiazinderivater (alimemazin) brukt sent i graviditeten kan gi nevrologiske forstyrrelser hos barnet. Dyrestudier viser ikke teratogen effekt. Forstyrrelser i læring og motorikk er observert hos avkommet etter bruk av dopaminantagonister til drektige dyr. Preparatet bør ikke brukes i 3. trimester."

Igjen så har du ikke gjort noen skade så langt, men kutt det ut fra nå av. Aller viktigst er det å ikke bruke det i 3.trimester, jfr muligheten for nevrologiske skader dersom det blir brukt da.

Du spør om andre alternativer, evt Sobril.
Sobril skal du overhodet ikke bruke, jfr følgende informasjon om Sobril i svangerskap: (Felleskatalogen)

"Den farmakologiske effekten av oksazepam ved kontinuerlig tilførsel over lang tid kan gi opphav til hypotoni, åndedrettsbesvær og hypotermi hos den nyfødte («floppy infant syndrom»). Det er også rapportert fysisk avhengighet og abstinenssymptomer hos barnet. Benzodiazepiner har i dyreforsøk gitt misdannelser, f.eks. ganespalte, CNS-misdannelser og varige atferdsforstyrrelser hos avkommet. Preparatet skal bare brukes ved graviditet hvis fordelen oppveier en mulig risiko. "

Det finnes i det hele tatt ikke noen sovetabletter eller beroligende tabletter som er helt trygge å bruke under svangerskap, og tommelfingerregelen er altså at man kun skal bruke medisiner som er aldeles nødvendige for å unngå sykdom. Sovetabletter og beroligende tabletter faller helt klart ikke under denne definisjonen. Mitt råd til deg er at du trøster deg med vissheten om at du som gravid (som gjør ALT for ditt kommende barn, det vet jeg) selvfølgelig og åpenbart er i stand til å tåle det meste, inklusiv dårlig eller lite søvn i en begrenset periode i livet, og at du tar deg middagslurer m.v. når det passer og innretter deg som best. Det er også veldig bra for både psyke og søvn å vite at man gjør det beste for fosteret / barnet, ikke sant.

Håper at det var greit svar, og jeg ønsker deg all mulig lykke til videre i svangerskapet og videre også.
Husk å ikke bruke sovetabletter eller beroligende tabletter under amming!

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-