Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hydronefrose i svangerskapet

Spørsmål

Hei
Jeg har fått diagnoesen Hydronephrose ina og er gravid i 21 uke, Jeg har slitt med svært sterke smerter og har derfor fått satt inn en stennt på høyre side for å avlaste. Dette er nå over to uker siden og fortsatt har jeg til dels sterke smerter selv om jeg har "pauser" i smertene etter stennt ble satt inn. Videre sliter jeg også meg mye sviing i urinrøret alla blærekatar uten at infeksjon er påvist. Opplever at legene ved sykehuset forteller svært lite om dette og til dels gir de også forskjellige svar. For meg er tanken på å leve med like sterke smerter helt fram til fødselen uutholdelig.

Kan dere fortelle meg litt om denne tilstanden og hvor vanlig dette er hos gravide? Det må også nevnes at jeg har hatt nyreproblemer som barn (blant annet reflux), men ikke hatt noe særlig problemer i voksen alder.

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

I svangerskapet virker hormonet progesteron på urinveiene.
Hormonet nedsetter peristaltikken i urinlederen og utvider den. Dette kan føre til en refluks av urinen og gjør det lettere for bakteriene å komme seg opp. Derfor er gravide mer utsatt for urinveisinfeksjoner eller nyrebekkenbetennelser.

Når fosteret vokser kan det sammen med den forstørrede livmoren trykker mot blæren eller/og mot urinlederen. Dette virker som en avløpshinder. Resultatet er, at urinen renner ikke fullstendig ned og resten av urinen samler seg opp i nyrebekken. Nyrebekken blir utvidet. Dette kalles hydronefrose, altså utvidet nyrebekken.
Hydronefrose hos gravide oppstor i ca. 2 %, er altså ikke uvanlig.

Men det ugunstig å gå med hydronefrose uten behandling. Dette kan skade nyren. Derfor fikk du en stennt for å avlaste nyrebekken.
Dette er dessverre det eneste man kan gjøre i svangerskapet. (Siden progesteron- hormonet og den forstørrede livmoren er årsakene til tilstanden, ville den eneste kausale behandlingen være å stoppe graviditeten. Noe man selvfølgelig ikke vil gjøre.)

Du kan iallfall være sikker på, at plagene dine forsvinner helt etter fødselen. Jeg vet, at dette hjelper ikke akkurat nå. Men det er også helt mulig, at livmoren din forandrer lagen sin i løpet av svangerskapet, slik at trykket mot urinlederen blir mindre og smertene bedrer seg etter hvert. Dette skjer faktisk ganske ofte.

Mot blærekatarren hjelper det å drikke mye. Drikke med sitron og et ekstra tilskudd med c-vitaminer kan hjelpe deg. Hvis det ikke forsvinner bør en gjenta prøvene, helst med en klamydiaprøve.
Det kan også være aktuelt å ta en antibiotikakur uten påviste bakterier som en slags profylakse for eksempel. Jeg synes, at det er alltid bedre å behandle en gang for mye enn en gang for lite.
Men dette bør du diskutere med legen din.

Håper dette var til hjelp og du får bedring!