Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan øke sjansene for å bli gravid?

Spørsmål

Hei, Min samboer og jeg har siden oktober 2017 forsøkt å bli gravid. Jeg tar eggløsningstester for å detektere eggløsning og øke sjansene for befruktning. Vi har som regel samleie 2-3 ganger i løpet av de 48 timene etter positiv eggløsningstest. Jeg har i utgangspunktet regelmessig menstruasjon, men etter at vi startet med å prøve har jeg de aller fleste gangene fått menstruasjon 8-9 dager etter eggløsning (istedenfor 14 dager etter eggløsning), og den er litt kraftigere enn før. Denne hyppigere menstrueringen bekymrer meg og får meg til å tenke at det er noe som fysisk hindrer meg å bli gravid. Jeg har spurt min fastlege (sendte spørsmål over nettet slik som dette), men fikk beskjed om at det "høres helt normalt ut", uten noe forklaring eller beskrivelse av hva det er som forårsaker dette. Kan du forklare meg hva som kan forårsake dette?

Kvinne 31
Svar

Hei og takk for spørsmål.


Jeg har konferert med vår spesialist i ufrivillig barnløshet, dr Liv Bente Romundstad, som sier følgende om dette:"Når LH-testen (eggløsningstesten, min kommentar) er positiv vil selve eggløsningen finne sted 20-30 timer deretter. 

Ved samleie kommer sædcellene til mormunnsåpningen innerst i skjeden. Det er derifra et godt stykke å svømme videre for de små spermiene oppover i livmorhulen og utover egglederne.

Det er derfor best å ha samleie dagen FØR eggløsningstest slår ut. To døgn etter positiv test er det for seint. Problemet er at man ikke vet at positiv test kommer når den kommer og at en positiv test har mindre verdi hos kvinner med regelmessig menstruasjon.

Vi opplever ofte at kvinnen venter på positiv eggløsningstest og paret starter prøver dagen etterpå eller tilogmed to dager etterpå.

Det er mange faktorer som spiller inn. Lengde på syklus, kvinnenes alder samt svømmedyktigheten på sædcellene. Det generelle råder er å ha samleie 2-3 ganger pr uke og gjerne starte med det når mensblødning har stoppet.

De fleste er for seint ute. 

Det er også viktig å be mannen ta sjekke seg i forhold til sin sædkvalitet. 

På den ene siden er det normalt at det kan ta litt tid. Dersom kvinnen er 35 år eller eldre bør hun ta en sjekk hos en gynekolog eller Fertilitetsklinikk dersom de har forsøkt mer enn et halvt år."


Håper dette var nyttig informasjon, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-