Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor mye fosterbevegelser skal jeg kjenne?

Spørsmål

hei... jeg lurer på hvor mye bevegelse/ spark en bør kjenne i uke 27. Er veldig rolig nå i forhold til i uke 25/26 hvor jeg kjente mye tydelige spark... kjenner forsåvidt bevegelse/ spark daglig men i mye mindre grad og svakere... en sjelden gang kjenner eg ingenting men ser at magen beveger seg/ løfter seg... så går ganske lang tid mellom hver gang jeg kjenner en liten bevegelse.. var på 3d undersøkelse i uke 26 der alt var normalt og jeg fikk se at det var mye liv selv om jeg ikke alltid kjente noe... mulig babyen har snudd seg og sparker innover? har foranliggende morkake foressten..

Svar

Hei.
Det er ikke alltid like lett å skulle forklare de gravide om hvor mye og hvordan en skal kjenne bevegelse hos fosteret. Alle har ulike oppfatninger av hvordan det kjennes, hvor mye beveglse får en med seg og hvor lite skal det være før en skal begynne å bli urolig.

En kan forvente endringer i beveglsesmønsteret etter som hvilken uke en er i.
Før kunne en si at på slutten av graviditeten kunne en kjenne mindre bevegelser for det begynte å bli trangt inni magen. Men det har en gått litt bort fra.
Studier har vist at bevegelser skal ikke endre seg så veldig. Det kan variere med styrke og antall spark, men bevegelsesmønsteret skal være det samme. Dvs en kan kjenne i ulike uker av graviditeten at det er litt roligere, men det skal ikke være fravær av spark eller bevegelse i løpet av en dag. Ofte ser en at det i uke 23-29 kan skje en endring som mange blir urolig for. Kanskje er en begynt å bli litt vant til beveglesene at en ikke kjenner alle sparkene, eller kanskje har fosteret snudd seg i en annen stilling, feks sittende stilling. Da kan en kjenne mindre og en begynner å lure på hva det er som skjer. I tillegg kan en foranliggende morkake som det du har, gjøre at en ikke kjenner sparkene så godt. Spesielt hvis fosteret nå snur seg i en annen stilling.
Det er viktig å forsøke å ha en oversikt over de aktive fasene på fosteret, når på døgnet er den aktiv, når sover den osv. Da vil en lett kunne kjenne igjen eller ikke kjenne igjen bevegelsesmønsteret til barnet.
En skal kunne sette seg ned og spise/drikke noe søtt, og deretter kjenne 3-4 bevegelser de neste 30 min.
Men er det slik at har du ikke kjent fosteret denne dagen, drikk et glass kald saft med sukker og dyttet litt i magen. Kald drikke får fosteret til å våkne og sukker får det til å turne. Hvis du etter 30-40 min fortsatt ikke kjenner noen bevegelser, bør du ta kontakt med fødeavdelingen!
Håper dette var oppklarende for deg. Lykke til med resten av graviditeten!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-