Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lenge må man vente på mens før innsetting av befruktet egg?

Spørsmål

Jeg og samboeren min har forsøkt å få barn i 7 år, de 3,5 siste årene under ivf-behandling da det ble påvist at samboer hadde en «passasjesvikt». Ellers er vi begge sunne, friske og normalvektige, men er fortsatt barnløse. I august lykkest vi å bli gravide, men mistet i en SA i oktober 9 uker på vei. Siden den gang har menstruasjonen uteblitt, forutenom litt spor av blod sent i november (jeg har vanligvis nogenlunde stabil menstruasjonssyklus). Vi skulle hatt ny innsett i uke 1 i år, men siden menstruasjonen har latt vente på seg, ble dette bare utsatt og utsatt. Jeg har fått beskjed om å stresse ned, og bare vente til menstruasjonen kommer. Jeg har prøvd å legge IVF og vonde tanker på hylla for en stund, men ser ikke ut til å lykkes helt. Nå vet jeg nesten ikke hva jeg skal gjøre og er redd det bare blir en ond sirkel; til lengre tid som går, til mere stresset blir jeg. Kan legge til at jeg er i full jobb og har travle arbeidsdager og føler meg ofte stresset på jobb. Har du noen råd til hva jeg kan og bør gjøre i en sånn situasjon? Hvor lenge er det normalt å vente før en evt må ha hjelp til å sette i gang menstruasjonen igjen? Mvh barnløs

Kvinne 31
Svar

Det har vært en lang vei for dere siden dere startet prøvingen for 7 år siden. Du skriver at det var meningen at dere skulle ha nytt innsett i uke 1 iår men at dette ble utsatt på grunn av at mensen uteble. Jeg regner da med at det er snakk om et fryseforsøk. Dette kan enten gjøres i en hormonsubstituert syklus eller i en naturlig syklus. Hvilken metode som passer best for akkurat deg bestemmes invidiuelt og ved den klinikken dere får behandling hos. Uansett må det komme en mens eller en mensblødning må settes igang ved hjelp av en tablettkur. Det er ikke vanlig at du skal vente mange uker og måneder før en slik kur kan gis, dette burde kunne gjøres nå, gitt at nødvendige opplysninger er kommet frem.  

Mitt råd til deg er at du tar kontakt med den klinikken du får behandling og forteller at du nå har vente i snart to måneder på å få mens og ber om å ta en tablettkur for å sette mensblødning igang. Ta for ordens skyld en HCG test i urinen før du ringer de slik at du kan si at du sjekket det. Lykke til videre til dere to :)