Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er kynnere?

Spørsmål

Hei du:) Eg er ei jente som er gravid i uke 21.
Dei siste dagane har eg kjent et veldig trykk i magen; den er nesten konstant hard, og du kjenner når den blir hard. Er dette kynnere? Som du sikkert har skjønt, er eg førstgangsgravid.
Eg har termin rundt april.
I går natt og natta før hadde eg skikkelig vondt når eg skulle leggje meg. Det er vondt å liggje på ryggen, og eg hadde smerter i magen; akkurat som ein skikkelig mageknip.
Det varte i over ein time og vel så det, men det hjalp at eg sette meg opp i en stol og berre satt. Men så fort eg prøvde å leggje meg, gjorde det grusomt vondt. Er dette normalt? Og kva kan det vere?

Kvinne, 19 år

Svar

Hei.
Det er veldig vanskelig å gi en sikker beskrivelse av hva kynnere er. Mange har ikke et eneste tak i magen før de går i fødsel, mens andre igjen har kynnere fra uke 20. Dette varierer altså fra person til person.
Hvordan disse kynnerene oppleves er også forskjellig. Noen har vanlige tak i magen som varer fra 20 sekunder til 10 minutter, mens noen har tak i magen som varer i en time. Slik kan det ofte være når en er i begynnelsen av uke 20, for da vokser barnet, det tar større plass, sparker mer og livmoren har begynt å strekke seg. Da vil den kunne kjennes veldig hard i en periode.
Ofte kan en kjenne sterke, stikkende smerter i venstre og høyre lyske. Det er noe vi kaller ligamentsmerter. Det er smerter i de ligamentene som livmoren henger fast i, og når barnet vokser, vokser livmoren slik at det blir et strekk i disse ligamentene, og det kan hos mange gjøre veldig vondt.
Dette kan komme igjen gjennom hele svangerskapet, men det er smerter som skal forsvinne etter kort tid.

Hvis det er slik at en får kynnere som er vonde og det skjer ofte og regelmessig, altså at en har kynnere som kommer flere ganger i halvtimen og det skjer over flere timer, bør en ta kontakt med lege/jordmor for å kontrollere at det ikke er en begynnende, for tidlig fødsel.

Har en blødning eller mistanke om en vannavgang, må en ta kontakt med fødeavdeling med en gang.
Har en konstant vondt i magen og det ikke gir seg etter en stund, uansett hvilken stilling en inntar, må man ta kontakt med fødeavdelingen.

Hvis dette er noe som kommer og går hos deg, kan du se det litt an og se om det gir seg. (Det bør ha gitt seg til nå.) En skal ikke gå rundt i flere dager med vondt i magen når en er gravid uten å få det undersøkt!

Er du i tvil og det ikke føles riktig eller blir verre, bør du ta kontakt med lege/jordmor som kan vurdere smertene og gi deg mer konkrete råd enn det jeg kan gi deg her via nettet, uten å ha vurdert deg. Lykke til videre i svangerskapet.