Høyt stoffskifte i graviditeten

Spørsmål

Hei, jeg er gravid med tvillinger i uke 17. I forbindelse med rutineblodprøver ble det også tatt stoffskifteprøver i uke 12.
S-TSH:0.03 (oppgitt ref område 0.4-3.5), S-T4 fritt: 14. Pga lav TSH ble det tatt nye blodprøver ca 2 uker senere med følgende prøvesvar; S-TSH: 0.03 (oppgitt ref område 0.4 - 3.5), S-T3 fritt:5.3, S-T4 fritt: 15, S-Anti-TPO: <;1 og S-TRAS <;0.9 (oppgitt ref område <;1.8). Jeg sjekket stoffskiftet før jeg ble gravid, men verdiene var da normale til tross for at jeg opplevde mange symptomer på for høyt stoffskifte (hjertebank, svettig, rastløshet, dårlig søvn, løs avføring og vekttap til tross for god appetitt). Mange av disse symptomene forsvant da jeg ble gravid og jeg føler meg i ok form selv om TSH nå er for lav. Ultralyd i uke 8, 10 og 13 så normale ut. Bør jeg være bekymret over disse prøvesvarene? Er det fare for fosterets helse og utvikling? Bør jeg snarest ta kontakt med endokrinolog og evnt medisineres for dette? Skal på ordinær ultralyd om 2 uker, men lurer på om jeg bør foreta meg noe før den tid? På forhånd takk!Relevante sykdommer/medisiner: Revmatoid artritt, 5mg prednisolon dgl, folsyre 400µg dgl, calcigran forte, omega 3.

Kvinne, 36 år

Svar

Hei.

Stoffskifteavvik er vanskelig å tolke i graviditet. Dette særlig i tidlig graviditet, og spesielt ved tvillinggraviditeter. Dette fordi graviditetshormonet HcG kan undertrykke TSH. Det er da viktig å se på fritt T3 og T4. Disse skal ved høyt stoffskifte være minst 1,5 ganger normalområdet. Det finnes egne tabeller som sammeligner HcG med et da "forventet normalområde".
Det er bare TSH som er avvikende hos deg. Dette er det hormonet som styrer stoffskiftet. Selve T3 og T4 som "beskriver" stoffskiftet er normale.

I følge uptodate.com (som er en pålitelig kilde), står det;
High serum hCG concentrations during early pregnancy and even higher concentrations in women with hyperemesis gravidarum or multiple pregnancies may result in transient subclinical or rarely overt hyperthyroidism.
Because of the changes in thyroid physiology during normal pregnancy, thyroid function tests should be interpreted using trimester-specific TSH and T4 reference ranges for pregnant women. In several population studies, the lower limit of the reference range for healthy pregnant women during the first trimester ranged from 0.03 to 0.1 mU/L.
Likevel er det viktig å ikke overse en faktisk tilstand med hyperthyreose (høyt stoffskifte). Jeg synes derfor at det bør tas en ytterligere kontroll av verdiene, og om TSH fortsatt er på samme nivå bør du henvises til en endokrinolog som kan vurdere dette. Om de normaliserer seg, vil nok dette være en slik normalvariant som beskrevet ovenfor.

Ved høyt stoffskifte i graviditeten, kan dette ha uheldige virkninger på graviditeten. Derfor er det viktig å ta dette på alvor, slik som din lege tydeligvis gjør.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre i graviditeten.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-